Майстри декоративно-прикладного мистецтва

29 серпня у виставковій залі Лисичанського міського краєзнавчого музею відбулося урочисте відкриття персональних виставок народних майстрів декоративно-прикладного мистецтва України: Леоніда Вікторовича та Олексія Леонідовича Терещенко (м. Сєвєродонецьк), фотомайстрів В’ячеслава Михайловича та Микити В’ячеславовича Третьякових (м. Сєвєродонецьк) та фотомайстра з м. Рубіжне Олексія Федоровича Сурікова. Виставка проходить під назвою «Не оскудел душой народ, Донбасс талантами богатый», - про це повідомляє начальник відділу культури Лисичанської міської ради Людмила Ткаченко.
Директор музею, Петро Блідченко, привітав авторів з відкриттям виставки та відзначив її велике значення для культурного життя нашого міста. Також привітали майстрів члени клубів майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Джерело» (м. Лисичанськ) та «Червона ниточка» (м. Сєвєродонецьк). По закінченню офіціальної частини Леоніда та Олексія Терещенко, В’ячеслава та Микиту Третьякових, а також Олексія Сурікова було нагороджено Листами подяки відділу культури Лисичанської міської ради та квітами. Наприкінці заходу усі присутні мали змогу більш детальніше ознайомитися з представленими роботами та поспілкуватися з авторами, - відзначає Людмила Вікторівна.
Творчість сім’ї Терещенко – Леоніда та Олексія є об’єктом захоплення багатьох прихильників декоративно-прикладного мистецтва. На виставці були представлені 52 їхніх вироби. Серед яких: весільні ложки, люстерка, кухлі, полички і інші вироби домашнього побуту. Виділяються величезні декоративні метелики, виконані на високому технічному і художньому рівні. Основна ж прикраса усіх робіт – геометричний орнамент. Батько і син Терещенко - учасники багатьох виставок, зокрема, в Англії, Франції, Португалії, Іспанії, Японії, Росії і Україні. Також їх роботи знаходяться в музеях міст Луганська і Сватове, Києво-Печерської Лаври.
Фотомайстер В’ячеслав Михайлович Третьяков, роботи якого теж були представлені на виставці, учасник виставки по оформлювальному мистецтву на ВДНГ України, нагороджений медаллю ВДНГ. Його фотороботи публікуються в місцевій, обласній та центральній пресі, в журналах і книгах.
Його син, Микита В’ячеславович Третьяков, у своїх роботах ненав’язливо пред’являє глядачеві свій особистий погляд на звичний навколишній світ. Історичні замки в його роботах занурюються в той час, коли вони ще не були музеями (56 фоторобіт).
Ще один з учасників виставки - Олексій Федорович Суріков, який зараз працює на Рубіжанському картонно-тарному комбінаті. Але весь свій вільний час віддає улюбленій справі – фотографії. Натхненниками і помічниками для фотохудожника є його сім’я. На виставці представлено 75 його фоторобіт.