Щодо можливості тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси виборцями

Відповідно до пункту 3 статті 7 Закону України «Про державний реєстр виборців» за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на позачергових виборах народних депутатів України, відділ ведення Державного реєстру виборців може тимчасово (на період проведення позачергових виборів народних депутатів України) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни виборчої адреси. Тимчасова зміна місця голосування громадянина України, який має право голосу на виборах, передбачає зміну виборчої дільниці (дільниці для голосування), до якої виборець відноситься за його виборчою адресою, на іншу виборчу дільницю (дільницю для голосування) без зміни його виборчої адреси.

29 травня 2019 року Центральною виборчою комісією прийнято постанову № 910, якою внесено зміни до постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси».

Для тимчасової зміни місця голосування виборець особисто звертається із відповідною заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців: за вказаним у заяві місцем перебування виборця в день виборів чи місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку він просить визначити місцем його голосування або за виборчою адресою заявника, яка визначається відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців». При собі необхідно мати паспорт громадянина України. У заяві про тимчасову зміну місця голосування виборця зазначаються: ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові, дата, місце народження та унікальний номер в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності такої інформації в пред’явленому документі, що посвідчує особу, та підтверджує громадянство України), його виборча адреса.

Відтепер вимогу стосовно додавання до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів (копії документів), які підтверджують необхідність такої зміни, скасовано.

Мотивація тимчасової зміни місця голосування зазначається лише у заяві виборця. Зазначена мотивація може бути викладена, зокрема, у такій формі: «за сімейними обставинами», «у зв’язку з відрядженням», «у зв’язку з виробничою необхідністю», «за місцем роботи», «за місцем навчання», «за місцем фактичного проживання», «у зв’язку із відпусткою», «у зв’язку із санаторно-курортним лікуванням», тощо.

Заява розглядається відділом ведення Державного реєстру виборців невідкладно, але не раніше дня початку виборчого процесу та не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування.

Відділ ведення Державного реєстру виборців Лисичанської міської ради знаходиться за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. М.Грушевського, будинок № 10, кабінет № 25. Графік роботи: понеділок — четвер з 08.00 до 17.00; п’ятниця — з 08.00 до 16.00; перерва — з 12.00 до 12.48. Субота, неділя (червень та липень 2019 року) з 10.00 до 16.00. Контактні телефони: 7-35-00, 7-32-70.

Відділ ведення Державного реєстру виборців Лисичанської міської ради