Насильство - це сміття, яке треба виносити з дому!

PC030049Сьогодні, 3 грудня, у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» фахівці із соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з мобільною бригадою психосоціальної допомоги Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» провели акцію «Насильство — це сміття, яке треба виносити з дому!». У ході акції пересічним перехожим розповідалось про одну із поширеніших в усьому світі серед усіх верств населення проблему — домашнє насильство, та надавалась інформація про установи, куди можна звернутись за консультацією чи по допомогу.

Домашнє насильство не має ні соціальних, ні національних меж. Воно може трапитися будь з ким. Основою домашнього насильства дуже часто є бажання контролю одного члена сім’ї над іншими. Розрізняють чотири види насильства: фізичне, психологічне, сексуальне та економічне. У сім’ї можуть бути одночасно декілька видів домашнього насильства, і зачіпає воно всіх членів родини.

Але вихід є з будь-якої ситуації. Важливо вчасно усвідомити проблему, оцінити її можливі наслідки та звернутися по кваліфіковану допомогу!

За допомогою необхідно звертатися:

1. Медичні установи.Якщо Ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, Ви маєте одразу ж звернутися до медичної установи за місцем проживання та зафіксувати фізичні ушкодження. Це у подальшому допоможе Вам притягти кривдника до відповідальності, якщо Ви звернетесь до правоохоронних органів.

2. Правоохоронні органи (поліція). Ви можете викликати міліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до міськвідділу та написати заяву.

3. Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту. Тут приймуть заяву про здійснення у Вашій сім’ї насильства та залучать відповідні органи та служби, у тому числі правоохоронні органи, для надання допомоги Вашій родині. Тел. у м.Лисичанську: 7-33-22, 7-29-39.

4. Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У центрі Ви можете отримати необхідні юридичні, психологічні, соціальні послуги і консультації. Вам можуть допомогти налагодити стосунки з партнером, навчитися спілкуватися без насильства. Тел. у м.Лисичанську: 7-24-64, 7-26-96.

5. Служба у справах дітей. Якщо у Вашій сім’ї є діти, вони так же само страждають від насильства або є його свідками. Служба втрутиться у ситуацію та захистить права дитини. Тел. у м.Лисичанську: 7-26-61, 7-35-09.

Ви також можете зателефонувати безкоштовно на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства за номером: 0-800-500-335 або 386 (з мобільного) для отримання консультацій юриста та психолога.

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лисичанської міської ради