Несанкціонована торгівля - загроза здоров'ю громадян!

З настанням весняно-літнього періоду зазвичай зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування на тротуарах вулиць та на територіях, прилеглих до ринків і торговельних центрів міста. Торгівля в цих місцях здійснюється з грубими порушеннями санітарних норм і правил торгівлі, в неналежних умовах, зокрема з землі, поблизу автомобільних доріг, без дотримання температурного режиму зберігання продукції, без супровідних документів, що засвідчують її якість та безпеку. Продавці не мають санітарного одягу та особистих медичних книжок з відмітками про проходження медоглядів. Харчові продукти та продовольча сировина не проходять обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу.

Вживання у їжу харчових продуктів, придбаних у непризначених для торгівлі місцях, є потенційно-небезпечним та може привести до виникнення випадків кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь аліментарного походження серед населення міста, у тому числі і масових, як це відбулось у містах Старобільськ Луганської області, Ізмаїл Одеської області та інших. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, можливості не буде — особу відповідача встановити буде майже неможливо.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів — це ринок. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання, продажу та підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі. Саме на ринках, знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.

Продаж товарів у невизначених для торгівлі місцях є правопорушенням, за яке передбачається накладання адміністративного штрафу з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Для організації системної, скоординованої та ефективної роботи по ліквідації осередків несанкціонованої «стихійної» торгівлі у місті у 2010 році створено мобільну групу, до складу якої входять представники органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів міста. Робота мобільної групи виконується головним чином у вигляді рейдів, під час яких з правопорушники притягуються до адміністративної відповідальності за статтями 152 та 160 КУпАП. Так, протягом 2017 на порушників складено 74 протоколи про адміністративні правопорушення. В результаті проведеної роботи вдалося значно скоротити обсяг несанкціонованої торгівлі у центральній частині міста.

Враховуючи викладене, звертаємось до всіх мешканців міста із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, не піддавайте власне здоров’я та здоров’я членів Вашої родини небезпеці, пов’язаній із вживанням у їжу продуктів негарантованої якості.

До відома осіб, які здійснюють торгівлю у не призначеному для цього місцях, максимальний розмір штрафних санкцій, передбачених Кодексом України про Адміністративні правопорушення, складає 1 700 грн.

Начальник управління економіки Олександр Некрасов