Шановні ветерани війни!

 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №325 від 08.04.2021 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» (далі - Постанова №325), якою встановлено порядок та розміри виплати у 2021 році щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертвам нацистських переслідувань.

Виплата разової грошової допомоги до 5 травня здійснюється у таких розмірах:

 - особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи — 4 421 гривня; II групи — 3 906 гривень; III групи — 3 391 гривня;

- учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1 491 гривня;

- членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 966 гривень;

- учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 гривень.

Звертаємо увагу! Військовослужбовцям, поліцейським, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, служби судової охорони, осіб начальницького і рядового складу Державної кримінально-виконавчої служби, які проходять службу (крім пенсіонерів), виплата грошової допомоги проводиться шляхом перерахування коштів управлінням соціального захисту населення на спеціальні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їх служби.

Відповідно до Постанови №325 переліки осіб, які мають право на отримання грошової допомоги, надаються управлінню соціального захисту населення підприємствами, установами, організаціями до 14 квітня 2021 року.

Виплата грошової допомоги проводиться до 5 травня 2021 року відповідними органами соціального захисту населення через поштові відділення зв’язку або установи банків шляхом перерахування коштів на особистий рахунок громадян за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання.

Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня 2021 року або набуття громадянином статусу після 5 травня 2021 року.

Якщо з поважних причин особа не отримала грошову допомогу у зазначений термін, вона має право звернутися до управління соціального захисту населення Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації (вул. Малиновського, 22А, каб. №29, 30, телефон (06451) 7-30-83, моб. (066) 861 78 28) із заявою про її надання.

Граничний термін виплати допомоги - 30 вересня 2021 року.

Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА