Депутати Лисичанської міської ради звернулися до Кабміну

Сьогодні, 23 червня, під час засідання чергової 11-ї сесії Лисичанської міської ради депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України що визначення суб’єктів перевірки достовірності зазначеної інформації, зазначеної в заяві, про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи. 

Звернення депутатів Лисичанської міської ради до Кабінету Міністрів України

Кабінетом Міністрів України 08 червня 2016 року прийнята постанова № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», якою удосконалена система призначення (відновлення) соціальних виплат та контролю за такими виплатами внутрішньо переміщеним особам.

Зазначеною постановою передбачено здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки достовірності зазначеної в довідці внутрішньо переміщеної особи інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи та складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Рішення щодо виплати пенсій, субсидій, всіх видів соціальної допомоги та компенсацій за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування будуть приймати Комісії з питань призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, створені виконавчими органами міських рад.

За даними органів, які здійснюють соціальні виплати, протягом місяця, на розгляд комісії очікується направити близько 6 тис. справ щодо відновлення соціальних виплат та близько 600 справ щомісячно щодо нового призначення таких виплат. При цьому, до розгляду справ на комісії управління праці та соціального захисту населення міської ради повинно здійснити перевірку вказаної в довідці інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи и скласти відповідний акт. Такі перевірки здійснюються державними соціальними інспекторами УПСЗН.

Наразі в штатному розкладі УПСЗН передбачені 5 одиниць державних соціальних інспекторів (фактично 4 одиниці, 1 вакансія). Заповнення вакансії ускладнене тим, що чинним законодавством передбачено однією з умов зайняття посади державного соціального інспектора наявність стажу роботи в соціальній сфері не менше 1 року.

Таким чином, з метою виконання п. 2 постанови КМУ від 08.06.2016 № 365, 4 державним соціальним інспекторам необхідно здійснити обстеження понад 6 тис. адрес переселенців. Крім того, до повноважень державних соціальних інспекторів відноситься низка інших питань, зокрема, обстеження матеріально-побутових умов проживання отримувачів субсидій, деяких видів державної соціальної допомоги, перевірка повноти та достовірності наданої заявниками інформації про доходи та майновий стан тощо.

З метою виконання в повному обсязі приписів постанови КМУ від 08.06.2016 № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» та недопущення зриву роботи з призначення житлових субсидій та всіх видів державної соціальної допомоги депутати Лисичанської міської ради звертаються до Вас з пропозицією внести зміни до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365, в частині визначення суб’єктів перевірки достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи (а саме, покласти обов’язки щодо здійснення перевірки інформації про фактичне місце проживання/перебування на орган, до якого звертається внутрішньо переміщена особа з заявою щодо призначення (відновлення) соціальних виплат).

Прийнято на одинадцятій сесії Лисичанської міської ради сьомого скликання 23.06. 2016 року