В Лисичанську пройшло засідання Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми

Вчора, 8 червня, в Лисичанській міській раді відбулось засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Очолив засідання заступник міського голови Ігор Ганьшин.

В роботі Координаційної ради взяли участь начальники та спеціалісти управлінь, відділів та служб Лисичанської міської ради, директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лисичанської міської ради, Лисичанського міського центру зайнятості, КЗ "Лисичанська ЗОШ І-ІІ ст. № 18 (депутат Лисичанської міської ради), КЗ «НВК Лисичанська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3.-ДНЗ «Барвінок» (голова ГО «Лисичанська міська рада жінок») представники Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області.

Відповідно до порядку денного, по першому питанню, щодо попередження насильства в сім’ї, виступила директор КЗ «Лисичанська ЗОШ І-ІІ ст. № 18» (депутат Лисичанської міської ради) Ольга Юсакова. Вона навела інформацію щодо роботи школи з попередження насильства, причин жорстокого поводження з дітьми, статистичних даних на прикладах анкетування серед учнів 5-9 класів щодо виявлення ставлення дітей до насильства, проявів насильства по відношенню до них. Так, в опитуванні взяли участь 80 респондентів. Більшість з них негативно ставляться до проявів насильства, 9 % — нейтрально, 21 % дітей — лякаються. Ольга Петрівна зазначила, що попередження саме таких явищ стало першочерговою задачею у навчальному закладі. Тому, розроблені школою заходи (класні години, психолого-соціальні ігри, перегляди та обговорення фільмів, створення соціальної реклами з попередження насильства, уроки добра, вивчення з учнями прав дитини) сприяють вихованню у дітей само та взаємоповаги, доброго ставлення до оточуючих, поборенню страхів. Також, під час виступу, Ольга Петрівна провела ділову гру із членами Координаційної ради на тему: «Отримання допомоги жертвою насильства». Учасники обговорили відчуття постраждалої особи та зробили аналіз ситуації загалом.

Крім того, під час засідання, відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради ознайомив членів Координаційної ради із статистичними даними про кількість звернень щодо насильства в сім’ї та поза її межами у м. Лисичанську та Луганській області в цілому; із роботою мобільних бригад швидкого реагування та пунктів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги. Також, відділом було проведено обговорення інструментів та ресурсів відносно попередження та реагування на насильство.

Друге питання порядку денного стосувалося економічної культури та суспільної відповідальності громадян, небезпеки «тіньової зайнятості», нелегальної трудової міграції: причин та наслідків. З цього питання виступила директор Лисичанського міського центру зайнятості Тетяна Соколко. Вона зазначила, що «тіньова зайнятість» — негативне явище, яке розрушає економіку. Як результат, підкреслила вона, наше місто втрачає саму активну частку працездатного населення, молодь іде, а ми втрачаємо наше майбутнє. У зв’язку з цим, заходи, що проводить Лисичанський міський центр зайнятості спрямовані на популяризацію легальної зайнятості. Так, з початку 2017 року проведено 13 семінарів «Легальна зайнятість», 7 семінарів «Недопущення нелегальної трудової міграції, попередження торгівлі людьми та експлуатації дитячої праці» і т.п. Крім того, Тетяна Едуардівна зауважила, що у Лисичанському міському центрі зайнятості працює Бізнес-інформаційний пункт, у якому за графіком надаються консультації різним категоріям населення, як безробітнім так і зайнятому населенню. Для досягнення успіху у розпочатому підприємстві, необхідні знання та вміння, з цією метою працює Студія підтримки та супроводження «Бізнес $тарт». У роботі Студії беруть участь безробітні, особи, які мають досвід підприємницької діяльності, потенційні роботодавці.

З питання щодо забезпечення державних соціальних стандартів, програм з питань соціальної та демографічної політики виступила завідувач сектору прийому заяв та документів відділу соціальної допомоги УПСЗН Олена Галанова. Вона розповіла про види адміністративних послуг, у тому числі з питань надання державної соціальної допомоги. Зазначила, що надання таких послуг, заявників щодо звернення на отримання державної соціальної допомоги у 2017 році у порівнянні з 2016 роком у рази збільшилось. Управління труда та соціального захисту населення реалізує державну політику у сфері соціального захисту сімей з дітьми, інвалідів, дітей-інвалідів малозабезпечених громадян. Наразі виплати проводяться у повному обсязі, заборгованість відсутня.

У ході засіданні Координаційної ради кожен з присутніх, висловив свою точку зору, з приводу обговорення питань порядку денного.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради