У міській раді пройшло засідання комісії з питань аналізу платіжної спроможності та фінансового стану ЛКСП "Лисичанськводоканал"

В п’ятницю, 31 травня, у міській раді пройшло засідання комісії з питань аналізу платіжної спроможності та фінансового стану ЛКСП «Лисичанськводоканал». Очолив засідання міський голова Сергій Шилін.

На порядку денному засідання стояли такі питання як вжиття заходів щодо реструктуризації заборгованості підприємства за спожиту електроенергію, корегування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, позовна робота підприємства з боржниками з приводу стягнення заборгованості, оснащення вузлами комерційного обліку води будівель і приміщень міста Лисичанська.

Щодо ситуації, яка склалася на підприємстві доповів головний інженер Віктор Францов, який зазначив, що основними перешкодами для укладення договору реструктуризації заборгованості з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» є наявність поточної заборгованості та збиткова діяльність ЛКСП «Лисичанськводоканал». Це не дає змоги знайти джерела для фінансування вказаного зобов’язання, адже, крім цього, необхідно вносити передплату за постачання електроенергії, виплачувати заробітну плату, обов’язкові платежі, вести господарську діяльність тощо.

Члени комісії вирішили, з метою скорочення витрат підприємства на електроенергію, зобов’язати головного енергетика ЛКСП «Лисичанськводоканал», провести помісячний аналіз об’ємів споживання електроенергії, за результатами яких розробити та надати для розгляду на засідання комісії пропозицій до плану заходів по зниженню фактичних об’ємів споживання електроенергії.

Щодо підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, Віктор Францов зазначив, що підприємством підготовлено пакет документів на встановлення нових тарифів на 2020 рік та подано до НКРЕКП.

Також головний інженер ЛКСП «Лисичанськводоканал» розповів про роботу підприємства із споживачами-боржниками. «Споживачі-боржники сповіщаються про виниклу суму заборгованості та припинення надання комунальної послуги у разі несплати особисто під підпис та через об’яви-повідомлення, які розвішуються на під’їздах багатоквартирних будинків. У травні було укладено 13 договорів з реструктуризації боргу, а також виявлено одне несанкціоноване підключення споживачем до мереж Лисичанськводоканала минаючи прилад обліку води», — зауважив Віктор Францов.

Окрім того, на засіданні було обговорено питання оснащення вузлами комерційного обліку води будівель і приміщень міста Лисичанська, адже цього вимагає Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

«На сьогоднішній день ЛКСП „Лисичанськводоканал“ знаходиться у вкрай важкому фінансовому стані та не може виконати покладені на нього законом зобов’язання за рахунок власних коштів. Треба набагато більше коштів, ніж здатне мобілізувати комунальне підприємство, — зазначив головний інженер Віктор Францов. — Саме тому з проханням про фінансову підтримку на виконання вимог Закону України „Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання“ були направлені листи до міського голови Сергія Шиліна, в. о. голови Луганської обласної державної адміністрації — керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Філя та до благодійних міжнародних організацій з проханням надання фінансової підтримки для оснащення вузлами комерційного обліку води будівель і приміщень міста».

Члени комісії вирішили винести на розгляд міської ради питання про передбачення в місцевому бюджеті коштів для оснащення вузлами комерційного обліку води будівель і приміщень міста Лисичанська.