У Лисичанському міському краєзнавчому музеї розпочав роботу інформаційно-просвітницький проекту "Спротив геноциду"

Сьогодні, 15 грудня, в Лисичанському міському краєзнавчому музеї відбулося відкриття інформаційно-просвітницького проекту «Спротив геноциду», створеного Українським інститутом національної пам’яті спільно з Галузевим державним архівом Служби безпеки України. На виставці було представлено 18 фотодокументальних стендів, які оформлені унікальними документами та фото, що розкривають масштаби спротиву, його форми і методи. Значна частина з них оприлюднюється вперше.

В першому розділі розкриваються історичні обставини, в яких опинилась Україна в 1920-х років, а саме: Українська революція 1917-1921 років та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920- років.

Другий розділ присвячено селянським виступам і повстанням напередодні Голодомору 1932-1933 років.

Третій розділ — це механізми вчинення злочину геноциду у 1932-1933 роках.

У Четвертому розділі показано спротив українців тоталітарному режиму в умовах Голодомору. На стендах розкриваються різні форми протестів.

Завершальним етапом стали факти наслідків Голодомору, де представлено карту із районним розподілом надсмертності в Україні, а також стендом, присвяченим вшануванню пам’яті жертв Голодомору — геноциду українського народу.

Голодомор — одна з найболючіших та трагічних сторінок, що випала на долю українського народу. За короткий проміжок часу голодною смертю загинули майже 4,5 мільйона українців, серед яких половина — діти. Нажаль, страшні обставини злочину не дають можливості встановлення точної кількості смертей невинних людей. Наслідком злочину геноциду, окрім фізичного вбивства мільйонів, стало руйнування традиційного українського устрою життя. Для України 1933 рік став часом національної катастрофи, наслідки якої відчуваємо донині.

Відділ культури Лисичанської міської ради