Працівники міського краєзнавчого музею взяли участь у воркшопі "Сучасні методи роботи музею" в Карпатах

На початку жовтня у селі Вишків Долинського району Івано-Франківської області в рамках проекту «Музей відкрито на ремонт» за підтримки USBI (Українська ініціатива зміцнення довіри) відбувся другий воркшоп «Сучасні методи роботи музею». У складі делегації музейних співробітників з 26 музеїв Луганської і Донецької областей від нашого міста прийняли участь директор Лисичанського міського краєзнавчого музею Ніна Бондар та головний зберігач фондів Ольга Бушина.

З моменту проведення першого воркшопу в м. Слов’янськ Донецької області не минуло ще й року, а географія проекту «Музей відкрито на ремонт» вже поширилась далеко за межі східної частини України і 40 членів делегації музейних працівників вирушили в путь до Карпат.

Чотириденний воркшоп для його учасників був ретельно спланований керівником проекту Леонідом Марущаком та кураторами — мистецтвознавцями, музейниками Ольгою Гончар, Наталією Дзюбенко, Катериною Бадяновою, Денисом Панкратовим та іншими.

Під час воркшопу для музейних працівників були проведені презентації, практичні семінари, дискусії за наступними тематиками: «Сучасне краєзнавство», «Створення експозиції: теорія і реальність», «Реекспозиція музею історії Тустані». Обговорювалися проблемні питання сучасних музеїв, наводилися приклади розвитку музеїв на прикладах європейських закладів культури, були озвучені проблеми кадрів в музеях України.

Приємною частиною програми стала мандрівка видатними місцями Українських Карпат. Музейники відвідали національний історико-культурний заповідник «Тустань», культурний центр «Хата на Глубокім», Музей історії Тустані та центр спадщини «Вигодська вузькоколійка». Приємні враження музейники отримали від чотирьохгодинної екскурсії карпатським трамвайчиком, в ході якої погляду екскурсантів відкрилася мальовнича природа гори Церковище, повіяло загадковою таємничістю від болота  заповідника Ширковець. Незабутні відчуття залишилися в кожного з сорока членів делегації музейників від Мізунського водоспаду, що є пам’ятником природи місцевого значення.

Участь у воркшопі надихнула музейників на створення нових інноваційних форм роботи, спонукало більш ширше здійснювати пошук інвесторів задля розвитку музейної справи в місті, тож сподіваємось, що у найближчий перспективі наш музей втілюватиме у своїй роботі все найсучасніше та найцікавіше.

Відділ культури Лисичанської міської ради