«Лисичанська громада, думає глобально, діє локально «В єднанні сила»

Третій рік поспіль адміністрація та ініціативна група Лисичанського міського Палацу культури тісно співпрацює з Міжнародною організацією міграції та урядом Японії в рамках проекту соціального згуртування громади «Сприяння сталому розвитку згуртуванню громад, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі». І ось чергова перемога. В рамках проекту підтримано мікропроект «Лисичанська громада, думає глобально, діє локально «В єднанні сила». Метою та основним завданням проекту є мобілізація громади через залучення до організації та участі в соціально-культурних, мистецьких та розважальних заходах; реалізація творчих ініціатив, розвиток талантів та здібностей; проведення культурно-просвітницьких заходів.

Працюючи над розробкою проекту, ініціативна група провела соціологічне дослідження «Анкета оцінки потреб представників громади». Анкетування проводились шляхом особистої участі (заповнення паперових анкет) та на сторінках Facebook (on-line голосування). За результатами дослідження виявлено, що громаді не вистачає соціокультурних просторів, вуличних фестивалів, креативних інформаційних майстер-класів, заходів із благоустрою міста.

Тож приймаючи до уваги результати дослідження, ініціативною групою було розроблено відповідний план заходів до змісту якого увійшли 39 заходів, які проходитимуть з серпня 2018 року по березень 2019 року, у тому числі фестиваль вуличної музики «Культура Openaire», фестиваль національно-етнічних культур, вокальний конкурс «Квітка душа 2018» присвячений пам’яті Ірини Томко, фестиваль повітряних зміїв, фотовиставка «Подорож до Японії», цикл заходів «Мистецькі вихідні», фестиваль вуличних ігор «Казковий ігроленд», висадка дерев «Алея сакури», еко-толока «Чиста громада», фото виставка «Нове обличчя громади», виставка «Символи східного гороскопу», майстер класи: Чайна церемонія, Ошібана — картини з рослинних матеріалів. Показ документальних фільмів про Японію та Україну.

Нагадаємо, що за 3 роки співпраці з Міжнародною організацією міграції реалізовано 5 мікро проектів, завдяки яким було відкрито координаційний центр «Візьмемось за руки, друзі»; проведено ремонтні роботи кімнат для занять гуртківців Лисичанського міського Палацу культури; організовано проведення 25 заходів соціального згуртування; відкрито український розмовний клуб «Думай українською»; організовано 8 соціальних акцій зі збору речей для соціально-незахищених верств населення та військових; відкрито кімнату психологічного розвантаження "Ми разом«;центри дозвілля для людей з вадами зору та слуху для яких придбані книжки з шрифтом Брайля, спеціальні настільні ігри, слухові апарати. Також, в рамках проектів проводились новорічні ранки для дітей соціально-незахищених верств населення та оголошувались акції «Чисте довкілля». Крім того відкрито комунікативний простір дозвілля «Foxhub» — який спрямований на проведення виїзних активностей на відкритому просторі, що дозволило залучати до творчості, корисного дозвілля та створення соціально-згуртованої молодіжної спільноти більшу кількість студентської молоді не тільки міста Лисичанська, а й регіону. До того ж в рамках «Всеукраїнської Кампанії 2500 сакур» до 25-річчя дипломатичних відносин між двома країнами, за підтримки уряду Японії у парку біля Лисичанського міського Палацу культури висаджено перші у Луганській області 10 сакур.

Відділ культури Лисичанської міської ради