2017 рік проголошено Роком Української революції 1917- 1921 років

Відповідно до Указу Президента України від 22.01.2016 № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років» 2017 рік проголошено Роком Української революції 1917- 1921 років.

17 березня цього року виповнюється 100 років утворення Української Центральної Ради (УЦР) — українського представницького органу, головою якого було обрано Михайла Грушевського. Після Всеукраїнського Національного Конгресу 19-21 квітня 1917 року УЦР стала першим парламентом України. Тому цього року виповнюється 100 років представницькій демократії в Україні.

Українська революція 1917-1921 років, що розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію наприкінці лютого 1917 року, стала самодостатнім історичним явищем із самобутніми рисами.

Виділяють три етапи революції 1917–1921 років: утворення та діяльність Української Центральної Ради, проголошення її Універсалів (березень 1917 — квітень 1918), правління гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918), встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху (грудень 1918 — листопад 1921).

Перший етап Української революції розпочався одразу після перемоги російської Лютневої революції у Петрограді. В цей час у Києві було створено національний представницький орган — Українську Центральну Раду (УЦР). Після Всеукраїнського національного конгресу вона з київської організації перетворилася на загальноукраїнську.

УЦР видала чотири універсали. ІІІ Універсалом УЦР проголосила Українську Народну Республіку (УНР). Майже відразу вона зазнала більшовицької агресії з боку Росії. У розпалі бойових дій УЦР проголосила незалежність УНР (ІV Універсал). Вперше з часів Гетьманщини віковічна мрія Українського народу про створення власної держави отримала юридичне оформлення. Незважаючи на героїзм під Крутами та в інших нерівних боях, українські війська відступили. УНР уклала перший в новітній історії України міжнародний договір у Бресті.

Доба Гетьманату — час правління гетьмана Павла Скоропадського. В період Гетьманату була розбудована дієва регіональна адміністрація. Вона контролювала найбільшу за весь час Української революції територію, а також вела перемовини про входження до складу Української Держави Криму та Кубані. Українська Держава була визнана 30 країнами.

Революція була процесом загальноукраїнським. В усіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася українська культура.

Директорія відновила республіканський лад і демократичне правління в Україні. Акт Злуки Української Народної Республіки із Західно-Українською Народною Республікою (ЗУНР) засвідчив волю українського народу до Соборності. У Паризькій мирній конференції, де вирішувалася доля учасників Першої світової війни, взяла участь українська делегація. Увесь цей період УНР вела важкі бої за незалежність і територіальну цілісність. До листопада 1921 року тривав масовий повстанський рух.

Українська Народна Республіка мала усі ознаки держави: власні органи влади, місцевого самоврядування, територію, збройні сили, банківську систему, власну грошову одиницю, законодавство та міжнародне визнання.

Сучасна Українська держава є продовжувачем державно-національних традицій, сформованих під час Української революції 1917-1921 років.

Сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет. У цій війні слід пам’ятати і не допустити тих прорахунків, які призвели до поразки Української революції. А національна єдність — обов’язкова умова збереження незалежності та державності.