29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

З метою всенародного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, щорічно, 29 серпня, в нашій державі відзначатиметься День пам’яті захисників України.

Пам’ятний день встановлено Указом Президента від 23.08.2019 № 621/2019. Президент Володимир Зеленський постановив відзначати День пам’яті захисників України саме 29 серпня, оскільки цього дня у 2014 році в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.

Надаємо, що наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.

Запрошуємо мешканців та гостей міста відвідати виставку українських майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Військово-польовий АРТ» та міні-виставку «Буремний Донбас 2014», які працюють у Лисичанському міському краєзнавчому музеї.