До Дня працівників архівних установ

Щорічно, 24 грудня, в Україні відзначається День працівників архівних установ.

Це свято було встановлено 30 жовтня 1998 року Указом Президента України на підтримку ініціативи працівників архівних установ та враховуючи значний внесок архівних установ України в розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи.

Архіви — це душа нації, її культурна скарбниця, пам’ять кожного з нас! Архівні матеріали — це безцінне джерело інформації про минуле і сьогодення нашого краю, України, про життя людини, суспільства і держави, яке має унікальний вплив на формування національної свідомості наших громадян та засвідчує вагомий внесок українців у суспільно-політичний та економічний розвиток. Справа працівників архівних установ надзвичайно важлива для всього суспільства. Саме вони продовжують вік документів, зберігаючи їх для наших нащадків, чим сприяють пізнанню історії та усвідомленню людського буття.

Роботу архівного відділу військово-цивільної адміністрації (ВЦА) міста Лисичанськ спрямовано на зберігання документів Національного архівного фонду, що мають місцеве значення, управління архівною справою та діловодством на території міста.

Основні завдання архівного відділу — це реалізація та координація державної політики у сфері архівної справи територіальної громади міста Лисичанськ, виконання Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи». Головною задачею архівного відділу, насамперед, є зберігання документів Національного архівного фонду, які створюються в діяльності підприємств, організацій та установ нашого міста, тобто тих документів, завдяки яким можна простежити історію розвитку міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля за різними напрямками: промисловість, освіта, медицина, діяльність органів влади, профспілок тощо.

Архівний відділ ВЦА міста Лисичанськ займає гідне місце в системі архівних установ Луганської області. Наразі на зберіганні в архівному відділі знаходиться понад 10 тис. справ підприємств, установ та організацій міста.

Працюючи з відповідальними за роботу архівних підрозділів на підприємствах, в установах та організаціях міста, з виборчими комісіями співробітники архівного відділу постійно надають методичну допомогу у складанні номенклатур справ, описів справ, актів про вилучення документів для знищення тощо.

Напередодні професійного свята хочеться відзначити бездоганну, сумлінну роботу відповідальних за ведення архівів деяких установ та організацій міста: Олену Кончинську (ПрАТ «ЛИНІК»), Жанну Погорєлову (відділ освіти ВЦА м. Лисичанська), Юлію Кащеєву (Лисичанський державний гірничо-індустріальний коледж).

Шановні колеги, працівники архівних установ, архівних підрозділів та всіх, хто має відношення до архівної справи.

Бажаю вам міцного здоров’я та благополуччя, творчого натхнення та фінансової стабільності, професійних здобутків та успіхів у важливій справі збереження історико-культурної спадщини України!

Нехай злагода і достаток панують у ваших родинах!

Начальник архівного відділу ВЦА м. Лисичанська Олена ГАЙДУК