У Лисичанську відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати

 Вчора, 17 серпня, відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, погашення заборгованості із заробітної плати, під головуванням заступника керівника з питань безпеки та громадського порядку Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Максима Черевка.

На засіданні обговорені поточні питання зниження рівня незадекларованої праці та проведення інформаційної кампанії на офіційному сайті Лисичанської міської ВЦА щодо боротьби з незадекларованою працею.

Члени робочої групи проінформували про проведену роботу щодо зазначених питань. Зокрема, головний державний інспектор відділу контролю східного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Володимир Світлічний розповів, що вже проведено 132 інспекційних перевірки та виявлено 241-го працівниках без належного оформлення.

За результатами проведеної роботи винесено 27 приписів та складено 44 адмінпротоколи на порушників. Також накладено 17 штрафів на суму 2214,0 тис. грн., з них сплачено у добровільному порядку майже 50% за поточний рік, що склало 360,0 тис. грн., та за минулі роки – 12519,0 тис. грн.

Володимир Світличний підкреслив, що об’єднання зусиль Держпраці та ДПС дає можливість оперативно виявити та забезпечити інспектування роботодавців, що мають найвищій ризик використання незадекларованої праці.

Головний спеціаліст відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Олена Осипенко зазначила, що детінізація ринку праці — одне з пріоритетних завдань Пенсійного фонду України та робота в цьому напрямку проводиться постійно.

Олена Осипенко додала, що з метою інформування населення про ризики тіньової заробітної плати проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи з використанням різноманітних форм масової комунікації. Так, проводяться спільні заходи з Лисичанським міським центром зайнятості з питань додержання норм законодавства про працю, оформлення трудових відносин, змін в законодавстві. За статистичною інформацією найбільші ризики тіньової зайнятості спостерігаються у сферах торгівлі, будівництва, сільського господарства.

У підсумку засідання членами комісії запропоновано провести спільні заходи щодо попередження незадекларованої праці у фермерських господарствах, приєднаних до Лисичанської територіальної громади у зв’язку з адміністративно-територіальним розподілом.

Наголошено про необхідність обміну інформацією між членами робочої групи та розміщення її на офіційному сайті Лисичанської міської ВЦА.

Максим Черевко зауважив, що легалізація найманої праці і надалі є одним із пріоритетних напрямків роботи та залишається на постійному контролі керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації, адже, легальна зарплата — це додаткові надходження до бюджету, підвищення соціальних гарантій найманих працівників тощо.

Відділ економіки Лисичанської міської ВЦА