У Лисичанську відбулося підсумкове засідання спостережної комісії

 Сьогодні, 3 грудня, у Лисичанській міській військово-цивільній адміністрації (далі – ВЦА) відбулося підсумкове засідання спостережної комісії (далі – Комісії) під головуванням першого заступника керівника Станіслава Мосейка.

У роботі Комісії взяли участь керівники та представники Лисичанського міського центру соціальних служб, Лисичанського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), служби у справах дітей та відділу з обліку, розподілу та обміну житла Лисичанської міської ВЦА, Лисичанської багатопрофільної лікарні, Лисичанського міського центру зайнятості, відділу поліції № 3 Сєвєродонецького районного управління ГУНП в Луганській області, міської організації «Червоний Хрест» та Сєвєродонецького районного відділу № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Луганській області.

Під час засідання члени Комісії розглянули питання організації надання суб’єктами соціального патронажу послуг особам, які звільнились з місць позбавлення волі, роботи профільних служб з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також надання особам, які відбули покарання у виді позбавлення волі, медичної допомоги, послуг із працевлаштування та інших соціальних послуг.

Додатково були розглянуті питання погодження об’єктів для відбування кримінального покарання особами, засудженими до громадських робіт, та адміністративного стягнення у вигляді громадських, виправних та суспільно-корисних робіт.

Робота Комісії розпочалася з розгляду інформації поліції. Наразі здійснюється індивідуально-профілактична робота відносно 159 раніше судимих осіб. Так, протягом 2021 року виявлено 122 факти порушення правил адміністративного нагляду та складено 117 адміністративних протоколів за фактами не виконання батьками чи опікунами своїх батьківських обов’язків.

Далі члени комісії заслухали інформацію служби у справах дітей Лисичанської міської ВЦА. Стало відомо, що на профілактичному обліку перебуває четверо неповнолітніх дітей, які ухвалами Лисичанського міського суду за вчинення суспільно небезпечних діянь засуджені до застосування терміном на 1 рік примусових мір виховного характеру у вигляді обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки. Відповідно до судової ухвали підліткам заборонено залишати місце постійного проживання в проміжок часу з 20:00 до 07:00, відвідувати у вечірній час парки, кафе та інші розважальні заклади. Разом з тим, справне відвідування навчальної установи – це їх обов’язок.

Засідання продовжилось доповіддю представника Лисичанського міського центру зайнятості. Отже, в поточному році 2 особи з числа звільнених з місць позбавлення волі були направлені на навчання за професією електрогазозварник. Але одна особа не змогла закінчити навчання через повторне скоєння злочину та засудження.

За результатами отриманих відомостей присутні погодилася з висновком, що фактів порушення прав і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, у поточному році зафіксовано не було.

Далі на розгляд Комісії була надана інформація Сєвєродонецького районного відділу № 2 філії ДУ «Центру пробації». Зазначено, що протягом 2021 року на облік поставлено 254 особи, звільнених від відбування покарання з випробуванням; знято з обліку – 201 особу та перебуває на обліку – 296 осіб. Окрім того, трьом особам скасовано іспитовий строк за порушення порядку та умов звільнення від відбування покарання з випробуванням на підставі рішення суду.

Також Комісія звернула увагу не те, що головними факторами, які могли мати вплив на вчинення засудженими повторних злочинів, є рівень криміногенного стану міста та низький рівень матеріального забезпечення засуджених.

Робота Комісії завершилась погодження об’єктів для відбування кримінального покарання особами, засудженими до громадських робіт, та адміністративного стягнення у вигляді громадських, виправних та суспільно-корисних робіт.

Відділ взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ВЦА