Секретар Лисичанської міської ради Михайло Власов коментує наслідки реформи децентралізації влади для громади міста

22 червня 2015 року Михайло Власов, в.о. Лисичанського міського голови надав коментарі експертам Офісу реформ з питань об’єднання територіальних громад: "Я прогнозую позитивні наслідки для розвитку об’єднаної територіальної громади. Вона стане, в першу чергу, спроможною. Наприклад, села навколо міста Лисичанська вже зараз отримують медичні послуги на базі інфраструктури охорони здоров’я нашого міста. А субвенції із Державного бюджету на утримання інфраструктури, яка обслуговує дане населення отримує Попаснянський районний бюджет. Тільки у 2014 році ми витратили із власного бюджету 5,6 млн.грн. на лікування тимчасово переміщених осіб та учасників АТО.

Нова Лисичанська об’єднана спроможна громада історично відтворює Лисичанський район, коли ми разом з прилеглими селами жили і працювали об’єднаною спільнотою. Переплетіння родинних зв’язків, історичні та географічні особливості нашого спільного існування тільки підсилять конкурентоспроможність Лисичанської спроможної громади.

Я вбачаю позитивність об’єднання ще і втому, що буде наведений порядок в управлінні земельними ресурсами. Сподіваємося, що спроможній громаді буде надано повноваження по управлінню земельними ресурсами поза межами населених пунктів. Громада отримає збільшення головного ресурсу для інвестування — управління землею, яка зможе залучати нові капіталовкладення у виробництво, створення нових робочих місць.

Ви знаєте, що наше головне бюджетоутворююче підприємство ПРАТ ЛІНІК сьогодні розташовано, у тому числі, на землях прилеглих сільських громад, які тільки по екологічному збору у 2011 році отримали 20 млн. грн. При цьому, було освоєно тільки 1 мл.грн., а 19 млн.грн. було перераховано у Державний бюджет України. При цьому, працівники цього підприємства живуть у нас у місті, лікуються у нас, їх діти ходять до наших дитячих садочків та шкіл. Це нонсенс, і ця проблема буде вирішена саме в результаті об’єднання міста Лисичанська із цими сільськими громадами.

Зараз ми знаходимося на етапі обговорення моєї ініціативи про об’єднання. Такі пропозиції було направлено до наших прилеглих громад. Ми плануємо проводити з ними відповідні консультації для того, щоб пройти процес формування Лисичанської спроможної громади якомога швидше. Ми розуміємо, що повинні увійти у новий бюджет 2016 року вже об’єднаним та спроможними!"

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація