Держенергонагляд України інформує

До основних завдань та функцій Держенергонагляду України, передбачених Положенням про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної та теплової енергії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996р. № 929 (із змінами і доповненнями), належать: здійснення нагляду за забезпеченням надійного постачання енергії, технічним становищем та організацією експлуатації електричних та теплових установок та мереж суб’єктів електроенергетики, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії, дотримання ними режимів виробництва, постачання і споживання енергії (активної, реактивної, теплової), а також їх готовністю до роботи в осінньо-зимовий період та багато іншого.

В умовах недостатності енергетичного ресурсу у державі урядом впроваджується політика щодо суворої економії паливно-енергетичних ресурсів. Основними факторами, що можуть гарантувати економічне та безперебійне функціонування теплоенергетичних систем в опалювальному сезоні, є належне і своєчасне виконання суб’єктами відносин у сфері теплопостачання поточних і каті пальних ремонтів, налагоджувальних і випробувальних робіт основного устаткування і мереж, забезпечення джерел теплопостачання резервним паливом, вжиття профілактичних протиаварійних заходів та інше.

У разі зміни температурного графіку (за умови недостатньої потужності джерел теплової енергії, зменшення лімітів природного газу тощо) теплопостачальні організації зобов’язані провести переналагодження теплової мережі, згідно проведеного спеціалізованою проектною організацією відповідного гідравлічного розрахунку теплової мережі. Налагодження повинно охвачувати всі ланки системи централізованого постачання: теплопровідне обладнання джерела тепла, теплової мережі, теплові уводи до споживачів та безпосередньо системи теплопостачання (місцеві системи опалювання та гарячого водопостачання). Налагодження системи централізованого теплопостачання складається з 3-х етапів:розробка комплексу заходів (в тому числі: гідравлічних випробувань по визначенню гідравлічних характеристик трубопроводів та їх фактичної про пускової здатності), що забезпечують розрахункову витрату теплоносія через системи тепло споживання, їх виконання та регулювання всієї системи в цілому.

Одним із пріоритетних завдань, покладених на інспекцію Кабінетом Міністрів України, є контроль за підготовкою енергетичних господарств до опалювального сезону. З цією метою представники Сєвєродонецького відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області включені у склад всіх міських та районних штабів органів місцевого самоврядування з підготовки до роботи а ОЗП 2016-2017рр., розташованих на підлеглій території.

Держенергонагляд України нагадує керівникам суб’єктів господарювання про особисту відповідальність щодо організації незалежної та своєчасної підготовки енергетичних господарств до роботи в осінньо-зимовий період 2016-2017 рр. На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов та вимог «Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду», повинні бути розроблені та своєчасно виконані організаційні та технічні заходи.

За підсумками проведеної роботи з підготовки теплових господарств до опалювального періоду з метою визначення стану готовності джерел теплової енергії та споживачів до роботи в ОПЗ, у відповідності до вимог «Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду» їх власниками повинні бути створені відповідні комісії за участю державних інспекторів з енергетичного нагляду та проведені перевірки із складанням актів у термін не пізніше 1 жовтня 2016 року.

У разі виникнення питань, пов’язаних з незадовільною підготовкою до осінньо-зимового періоду енергетичних господарств, підприємств, організацій та установ регіону, Ви можете звернутися в Сєвєродонецького відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області за адресою: 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, 33. телефон/факс (06452) 5-48-25.

Сєвєродонецького відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області