Реалізація програми "Повернись на 100%"

БО «БФ «ПОВЕРНИСЬ НА 100%» реалізує програму «ПОВЕРНИСЬ НА 100%», яка ставить собі за мету протидію російській федерації у залученні до лав своїх збройних сил громадян, що мешкають на тимчасово окупованих територіях України.

Під час збройної агресії проти України російська федерація, та підконтрольні їй збройні угрупування «самопроголошених республік», так званих «Л/ДНР» на окупованих територіях проводять примусовий призов до лав збройних сил, для чого використовують широкий спектр інструментів , від роздачі російських паспортів та пропаганди до погроз та прямого примусу, що є прямим порушенням міжнародного гуманітарного права, зафіксованим Управлінням Верховного комісара з прав людини ООН.

Громадяни України примусово призвані на військову службу у рядах військ рф, за наявності підстав, можуть бути визнані потерпілими у відповідних кримінальних провадженнях.

Якщо громадянин України став свідком або потерпілим від зазначених незаконних дій представників ворожої сторони, йому необхідно повідомити про це правоохоронні органи.

Під час розслідування злочинів даної категорії, правоохоронними органами перш за все необхідно встановити факт та обставини примусу до служби у рядах супротивника (це може бути психологічний вплив або застосування сили та/або погроз її застосування відносно потерпілого чи йог близьких тощо), осіб, які організували чи безпосередньо здійснювали призов (це можуть бути працівники «військкоматів», представники військово-політичного керівництва рф чи окупаційних адміністрацій), а також усвідомлення ними статусу захищеної особи тощо.

Відповідними обставини можуть бути підтверджені показаннями свідків та потерпілих, оригіналами або копіями виданих країною-агресором або окупаційною адміністрацією документів. Матеріалами фото-, відеофіксації тощо.