Проект ПРООН та Уряду Японії підбив підсумки грантового конкурсу "Сильніші разом: зміцнення діалогу і соціальної згуртованості в місцевих громадах"

Проект ПРООН та Уряду Японії, спрямований на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, підбив підсумки грантового конкурсу «Сильніші разом: зміцнення діалогу і соціальної згуртованості в місцевих громадах». Так, за результатами конкурсу було відібрано 15 заявок, кожна з яких спрямована на розвиток діалогу між членами місцевих громад та переселенцями.

Серед організацій-переможців «Агенція АртПоле», яка представить спектакль «Розділові», що поєднує сучасну українську поезію, музику і відеоексперимент. Учасники проекту — поет Сергій Жадан (Харків, народився в Старобільську Луганської області), музиканти Влад Креймер (Донецьк) і Олексій Ворсоба (Мінськ), відеохудожник Микола Карабінович (Одеса) та режисер Оля Михайлюк (Київ). Спектакль буде представлений в 4 областях України: Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській.

Також завдяки підтримці ПРООН на Дніпропетровщині пройдуть «позитивні вихідні», організовані НГО «Молодіжні ініціативи крокують світом». У ході проекту буде створена команда соціокультурних аніматорів, які будуть організовувати та проводити різноманітні заходи (майстер-класи, екскурсії містом, квести, вікторини та акції).

Серед інших переможців — ГО «Інтерньюз-Україна», які планують реалізувати проект «Разом до успіху: позитивні історії взаємодій між переселенцями та громадами». У межах цієї ініціативи вони планують підготувати серію історій, метою яких збільшення мотивації місцевих громад до залучення ВПО в життя громади. Проект буде реалізовано в кількох областях України.

За словами Руслана Федорова, керівника проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні»: «Ми очікуємо, що організації-переможці в межах своїх ініціатив сприятимуть зміцненню соціальної згуртованості та діалогу, сприятимуть побудові довіри та взаєморозуміння між переселенцями та представниками приймаючих громад. Наш проект працює у 8 областях України, де найбільше проживає внутрішньо переміщених осіб — Київській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Полтавській, а також частинах Донецької та Луганської областей, які підконтрольні Уряду України. Відповідно, до участі в Конкурсі запрошувались організації саме з цих регіонів».