У зв'язку з реєстрацією серед населення м. Лисичанська випадків отруєнь дикорослими грибами, фахівці Держсанепідслужби України застерігають утримуватися від вживання дикорослих грибів.

Грибний сезон — гаряча пора і для грибників і для медичних працівників, оскільки в Україні реєструються десятки випадків отруєнь грибами. Згідно з оперативними даними Держсанепідслужби України тільки за 5 місяців цього року вже зареєстровано 37 випадків отруєння грибами. За цей час постраждала 51 людина, одна з них померла внаслідок отруєння. В червні поточного року продовжують реєструватися випадки отруєнь в різних регіонах України. Усі випадки були зареєстровані у побуті. Найчастіше випадки отруєнь пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Слід також прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища.

У травні-червні місяцях поточного року, станом на 22.06.2016 р. у місті Лисичанську також зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 9 людей, серед яких є одна дитина, зареєстровано один летальний випадок. Аналіз випадків отруєнь свідчить, що вони обумовленні вживанням невідомих дикорослих грибів (за думкою постраждалих — сироїжок), зібраних на непридатних для цього територіях (лісосмугах) та невірним їх підготуванням до вживання. Симптоми отруєння характерні для отруєння одним з найнебезпечніших отруйних грибів — блідою поганкою.

Отруєння блідою поганкою характеризується тим, що симптоми з’являються через тривалий час (від 6-12 до 30 годин) після вживання грибів у їжу, коли можуть розвитися незворотні зміни внутрішніх органів — печінки, нирок, серця. У людини з’являються інтенсивні болі в животі, блювота, частий рідкий стілець, жовтяниця. Після появи симптомів ймовірність летального результату дуже висока через блискавичний розвиток токсичного гепатиту та серцево-судинної недостатності, а лікування в більшості випадків утруднюється. Тому при будь-якому розладі шлунково-кишкового тракту термінове звернення до лікувально-профілактичного закладу набуває виняткового значення. Лікар зможе почати необхідне лікування, а інші особи які, разом з постраждалим вживали гриби будуть взяті під медичне спостереження фахівців.

У містах Лисичанську, Новодружеськ та Привіллі продовжують діяти профілактичні запобіжні заходи, з профілактики отруєнь грибами та організації невідкладної медичної допомоги постраждалим у 2015-2016 р.р.

17.05.2016 р. під головуванням Лисичанського міського голови Шиліна С.І. було проведено засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Лисичанської міської ради. Рішенням зазначеної комісії (протокол № 9 від 17.06.2016 р.) доручено активізувати роботу з попередження отруєнь населення грибами, забезпечити виконання заходів з профілактики отруєнь грибами та організації невідкладної медичної допомоги постраждалим, керівникам підприємств, організацій і установ міста необхідно провести роз’яснювальну роботу в колективах з профілактики отруєнь дикорослими грибами та відповідні позапланові інструктажі, фахівцям розмістити відповідну інформацію в засобах масової інформації, провести санітарно-освітню роботу.

Найкраще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів як продукту. Споживайте штучно вирощені гриби (печериці, вешенки). Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах, де вони проходять відповідний контроль. Держсанепідслужба України вкотре застерігає утримуватися від вживання дикорослих грибів, адже це може зашкодити здоров’ю та коштувати життя.

Відділ мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради

Лисичанська міськрайонна філія ДУ «Луганський обласний Лабораторний центр Держсанепідслужби України»