30 серпня набрав чинності Закон № 1436-VІІІ щодо додаткових гарантій працевлаштування учасників АТО

Верховною Радою України 7 липня 2016 року прийнято Закон України «Про внесення зміни до статті 14 Закону „Про зайнятість населення“ № 1436-VІІІ щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» розширюють перелік категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та включають в нього учасників бойових дій, зазначених у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» наявність даних гарантій означає, що для працевлаштування певних категорій осіб підприємствам, установам і організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Реалізація положень Закону сприятиме працевлаштуванню учасників антитерористичної операції, оскільки відповідно до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцю, який працевлаштує на нове робоче місце за направленням Державної служби зайнятості зазначених осіб строком не енше ніж на два роки, протягом року щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У зв’язку з реалізацією вищезазначених положень відбудеться налагодження соціального діалогу у напрямку активізації роботи з учасниками антитерористичної операції, надання їм всебічної допомоги у пошуку роботи та підвищенні конкурентоспроможності на ринку праці, посилення взаємодії влади і громадськості у вирішенні проблем зайнятості учасників АТО, а також про стимулює діяльність роботодавців, спрямовану на збереження чинних і створення нових робочих місць для працевлаштування безробітних громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Лисичанського міського центру зайнятості за адресою: вул. ім. В. Сосюри,273.

Контактний телефон: 7 21 67

Заступник директора Лисичанського міського центру зайнятості Клименко Н. І.