18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

18 жовтня — Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Такий день необхідний для консолідації діяльності та підвищення рівня обізнаності з найдавнішим негативним феноменом — торгівлею людьми, особливо жінками і дітьми.

Довідково: 17 листопада 2005 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми». Країни, що ратифікували Конвенцію Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми» вдосконалюють систему надання допомоги потерпілим за коштами державних структур, процедури розгляду судових справ, координують діяльність силових відомств у сфері протидії торгівлі людьми з боку відповідних державних установ.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Торгівля людьми — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина. Торгівля людьми відповідно до Кримінального кодексу України визнається злочином.

Способи втягнення людей у процес торгівлі людьми це використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, із застосуванням чи погрозою застосування насильства, із використанням службового становища, матеріальної чи іншої залежності від другої особи.

Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово чи за замовленням, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві, дітей — у жебрацтві, дитячій порнографії, осіб будь-якої статі і віку — для вилучення і трансплантації органів.

Для вирішення питань щодо взаємодії суб’єктів роботи з протидії торгівлі людьми Лисичанською міською радою утворено міську Координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми, засідання якої проводиться щоквартально. На засіданнях особливій увазі приділяються питання про виявлення осіб, що постраждали від торгівлі людьми та взаємодія з суб’єктами роботи з протидії торгівлі людьми в місті. Вирішуються питання щодо проведення «круглих столів», семінарів, акцій, розповсюдження буклетів, листівок з даної тематики серед учнів та студентів навчальних закладів, розміщення соціальної реклами на біл-бордах міста.

Звертаємо Вашу увагу, що соціальна реклама щодо попередження небезпеки (торгівлі людьми) вчасно, на сьогоднішній день розміщена на перехресті вулиць (Сосюри) Клубної та ім. М. Пирогова, біля Комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ» (проспект Перемоги, буд.134).

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради в котре наголошує, що небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні — запорука успішної боротьби з цією проблемою. Пам’ятайте, людина — не товар! Цінність людського життя — не предмет торгівлі!

Місцева «гаряча лінія»: тел. 73543, 72939 (з понеділка по п’ятницю 8-00 до 17-00). Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0800505501, дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні в межах України (з понеділка по п’ятницю з 10-00 до 21-00, у суботу з 10-00 до 18-00).

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради