Як допомогти собі в стресовій ситуації

Людське життя багатогранне, складне, суперечливе. У ньому так, чи інакше виявляються позитивні й негативні емоції. Вони нерозривно взаємозалежать і ніби доповнюють, корегують, компенсують одне одного.

Навчання, заняття спортом, участь у змаганнях, конкурсах, спілкування з друзями, знайомими і незнайомими людьми, подорожі, пригоди - все це складові цікавого, насиченого подіями життя. Але, усі ці на перший погляд різні події іноді можуть вивести людину із рівноваги та спричинити стрес.

Стрес - це стан психічного і фізичного напруження, який виникає як реакція організму на зміну внутрішнього чи зовнішнього середовища.

У перекладі з англійської «stress» означає «напруження». Ситуації, у яких виникає стрес, бувають різними. Не має значення, що викликало стрес - справжня загроза життю чи словесна образа; реальні події чи уявні, - організм завжди реагує однаково. Для різних стресових подій ця реакція відрізняється лише силою емоцій - від легкої тривоги до паніки, а також рівнем фізичного напруження - від практично невідчутного до «вистрибування» серця з грудей і «задубіння м’язів».

Будь-які зміни в житті, добрі вони чи погані, змушують організм напружуватися, готуватися до дій у нових умовах. Помірне напруження підвищує працездатність. Проте сильний або тривалий стрес може спричинити проблеми. На психологічному рівні стрес викликає у людини неприємні почуття – тривогу, страх, гнів. До ознак, які свідчать про стресовий стан, також належать: збудженість, відчуття нестачі часу, дратівливість, втрата почуття гумору, неможливість зосередитися на виконанні буденних справ.

У нашому житті трапляються періоди випробувань, підвищеного стресового навантаження. Зняти або зменшити стрес і його наслідки можна, використовуючи різні прийоми і методи.

Навчиться залишатися спокійним і урівноваженим в стресовій ситуації.

Дихайте поволі і глибоко і уявляйте, що видихаєте свій стрес назовні.

Постарайтеся розслабитися. Проаналізуйте причини стресу. Якщо ви можете в даний момент змінити ситуацію, що привела до стресу, то робіть це не відкладаючи. Якщо зробити нічого не можна - змиріться з нею, прийміть це як належне і заспокойтеся.

Стежте за своїми думками. Постарайтеся замінити негативні думки на позитивні. Умийте лице кілька разів холодною водою. Зробіть заспокійливі дихальні вправи: повільно глибоко вдихніть, затримайте дихання, повільно видихніть і знову затримайте дихання. Повторіть вправу 10 разів.

Якщо і після цього вам не стало легше, дайте собі фізичне навантаження. Особливо якщо вас охопив гнів. Річ у тому, що при гніві і страху в кров виділяються речовини, які переробляються в організмі саме за рахунок фізичного навантаження.

Якщо ви відчуваєте глибокий смуток або скорботу - дайте собі виплакатися.

Хороший спосіб зняти стрес - це сміх. Починайте сміятися. Навіть якщо спочатку вам доведеться зробити над собою зусилля. Подивіться веселу кінокомедію.

Не треба шукати порятунку в ліках. Пам'ятайте, що людська свідомість і підсвідомість - найбільші та наймудріші механізми, на яких будується все наше сприйняття навколишнього світу.

Уміння справлятися з труднощами дарує людині незрівнянне задоволення, підвищує самоповагу, додає енергії, збагачує життєвий досвід, робить наше життя різноманітнішим, повноцінним і результативним.

Жуган І., головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту

Гальченко А., майстер в/н Лисичанських міських курсів