Не знаючи броду - не лізь в воду!

Настало довгоочікуване літо. Аби легше перенести пекельну спеку, всі тягнуться до води, забуваючи про власну безпеку. Багато нещасних випадків на воді трапляються з дітьми. Батьки через свою необережність та неуважність втрачають пильність. Здається, що дітлахи постійно знаходяться в полі зору дорослих, тихенько собі граються в піску біля рідних, а за мить ця малеча вже плещеться у воді.

Схаменувшись, що дитини немає поруч, батьки в паніці кидаються на пошуки та в деяких випадках вже буває запізно. Іноді батьки дозволяють своїм дітям без нагляду дорослих йти до річок, озер, ставків, думаючи, що нічого з ними не трапиться, але не завжди така прогулянка закінчується добре.

Тож, щоб не трапилось біди, навіть той, хто вміє добре плавати, повинен постійно бути обережним, уважним, дисциплінованим, і суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в літніх таборах відпочинку, вдома, у дитячих садочках. Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є:

— правильний вибір та обладнання місць для купання;

— навчання плаванню дорослих і дітей;

— суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах;

— постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Купатися треба у визначених для цього місцях, на обладнаних пляжах. Інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані із засміченням дна водойми скляними і металевими предметами. Тим більше не можна пірнати в незнайомих місцях. Діти до 12 років допускаються у воду тільки у супроводі дорослих. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічають нас біля піщаних кіс, попід берегом, де особливо полюбляють купатися діти. Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.

Існують правила безпечної поведінки на воді:

— заборона запливати за буйки;

— не пірнати у незнайомих місцях;

— не випливати на судновий хід і не наближатися до суден;

— не гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо);

— не плавати на надувних матрацах далеко від берега;

— не заходити у воду у нетверезому стані.

Причиною загибелі людей на воді можуть бути вири, що затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, які паралізують волю людини, що пливе; водорості, що сковують рухи плавця. У швидкій річці можна потрапити у сильну течію. Вона підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Ось чому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближатись до берега.

Шановні громадяни, звертаємось до вас з турботою і проханням: відпочиваючи, дотримуйтесь заходів безпеки. Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей. Від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо.

Нехай ваш відпочинок буде радісним, корисним, а головне — безпечним!

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради Руслан Дембицький

Майстер виробничого навчання Лисичанських територіальних курсів ЦЗ та БЖД 3 категорії Ірина Гордієнко