Про погашення заборгованості із заробітної плати станом на 01 квітня поточного року

altПостійно на контролі виконавчого комітету міської ради знаходиться питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Станом на 01.04.2011 року згідно з оперативними даними загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по підприємствах міста Лисичанська становить 14987,2 тис. грн. Скорочення боргів з оплати праці порівняно з даними попереднього місяця становить 1974,6 тис. грн.

Протягом березня поточного року заборгованість на економічно активних підприємствах скоротилась на 1678,9 тис. грн. (31,6%), з них вагома частка, а саме 1409,1 тис. грн. заборгованості погашено перед працівниками комунальної сфери.

В цілому заборгованість по активних-боржниках становить 3642,1 тис. грн., що на 3873,5 тис. грн. або 51,5% менше, ніж на початок 2011 року. Найбільшими боржниками є КСП «Лисичанськводоканал» (1723,9 тис. грн.), ЗАТ «Лисичанськспецбуд» (837,1 тис. грн.), КП «Лисичанське тролейбусне управління» (705,4 тис. грн.).

Заборгованість підприємств щодо яких застосовано процедури банкрутства становить 11305,5 тис. грн. і протягом березня зменшилась на 295,7 тис. грн. або 2,5%. Скорочення загального боргу по підприємствах-банкрутах відбулося головним чином за рахунок повного погашення заборгованості перед працівниками ВАТ «Лисичанська сода», а також часткової виплати заборгованої зарплати на ЗАТ «Лисичанський м`ясокомбінат».

Найбільшим боржником серед банкрутів залишається ВАТ «Лисичанський завод ГТВ» (7051,0 тис грн.).

На економічно неактивних підприємствах сума боргу становить 39,6 тис. грн., що на рівні даних попереднього місяця.

Керівники підприємств-боржників неодноразово заслуховувалися на засіданнях міської комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості з заробітної плати та іншим соціальним виплатам, в ході яких зверталась їх увага на необхідність забезпечення погашення боргів з заробітної плати.

Результатом спільної роботи виконкому міської ради, підприємств, контролюючих органів є часткове зменшення заборгованості із виплати заробітної плати, як на окремих підприємствах та і в цілому по місту. Проте, проблема погашення боргів з оплати праці на сьогодні не вирішена, цим самим порушуються конституційні права працівників та не дотримуються вимоги трудового законодавства (ст.115 КЗпП України).

Заступник начальника УПСЗН Ю.Ю. Гасанбекова