Змінено порядок виплат ВПО: кому не будуть призначати допомогу

Мінсоцполітики розробило низку нововведень. Згідно з ними допомога надаватиметься тим, хто найбільше її потребує. Певним категоріям ВПО виплати призначатися не будуть.

Не призначатимуться виплати тим громадянам, які протягом 3 місяців до звернення:

1. Придбали авто молодше 5 років (крім мопеда і причепа).

При цьому не враховуються:

  • - мотоцикли, вартість яких не перевищує тринадцяти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,
  • - самостійно зібрані,
  • - придбані особою з інвалідністю 1 або 2 групи,
  • - одержані безкоштовно чи придбані на пільгових умовах через органи соцзахисту,
  • - одержані через благодійні організації,
  • - придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, багатодітними сім’ями та сім’ями, які мають дітей з інвалідністю (повний перелік виключень – у постанові Уряду № 332).

2. Купили на суму понад 100 тис. гривень нерухомість, цінні папери, віртуальні активи або оплатили (одноразово) будь-які роботи чи послуги (крім будівельних, якщо в особи пошкоджене/знищене житло, медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла).

3. Мають на банківському депозиті понад 100 тис. гривень або облігації внутрішньої державної позики на таку ж суму.

4. Купили на суму більш ніж 100 тис. гривень валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, реабілітаційних послуг, протезування, соціальних та/або освітніх послуг) або банківські метали.

5. Мають у власності житло на територіях, де не ведуться бойові дії та які не є тимчасово окупованими. При цьому не враховується житлове приміщення площею менш як 13,65 м² на одного члена сім’ї.

6. Перебувають на повному державному утриманні (наприклад, у дитячому будинку, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю тощо або школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового чи військово-спортивного профілю).

Мінреінтеграції