Про надання матеріального забезпечення та соціальних послуг фізичним особам-підприємцям

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 (далі — Закон № 2464) з 01.01.2011 р. фізичні особи-підприємці беруть участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за умови добровільної сплати єдиного внеску.

Статтею 10 Закону № 2464 передбачено, що у разі виявлення бажання брати добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, фізичні особи-підприємці подають до територіального органу Пенсійного фонду України заяву про добровільну участь та укладають договір терміном не менше одного року, який набирає чинності з дня його підписання.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III добровільно застрахованим особам надається:

матеріальне забезпечення:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві (включаючи догляд за хворою дитиною);
  • допомога по вагітності та пологах;
  • допомога на поховання;
  • соціальні послуги:
  • санаторно-курортне лікування;
  • оздоровлення дітей в дитячих закладах оздоровлення;
  • забезпечення дитячими новорічними подарунками.

Для призначення матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам необхідно звернутися до Лисичанської міської виконавчої дирекції ЛОВ ФСС з ТВП із заявою на призначення певного виду допомоги та документами, передбаченими Порядком страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 62 (договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, листок непрацездатності, копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, паспорт, трудова книжка, страхове свідоцтво та підтвердження сплати єдиного внеску за розрахунковий період і за місяць, в якому настав страховий випадок).

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується починаючи з шостого дня за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності. Зазначена допомога обчислюється від суми доходу в розрахунковому періоді, з якого сплачувався єдиний внесок, з урахуванням страхового стажу в таких розмірах:

  • 60 відсотків — особам, які мають страховий стаж до п’яти років;
  • 80 відсотків — особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
  • 100 відсотків — особам, які мають страховий стаж понад вісім років;
  • 100 відсотків — особам, віднесеним до 1-4 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів»; допомога по вагітності та пологах обчислюється від суми доходу в розрахунковому періоді, з якого сплачувався єдиний внесок, незалежно від страхового стажу.

Допомога на поховання добровільно застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану. Для виплати допомоги на поховання члена сім’ї подається довідка з місця проживання про перебування померлого на утриманні добровільно застрахованої особи.

Виплата матеріального забезпечення здійснюється через установи банку в безготівковому порядку.

За більш детальною інформацією звертатися до Лисичанської міської виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за адресою: м. Лисичанськ, пр. Леніна, 127 або за тел: 4-12-85, 4-12-81.

 

В. В. Масуліс, директор Лисичанської міської ВД ЛОВ ФСС з ТВП