Питання - відповідь

Повторне порушення для штрафу за затримку звіту з ЄСВ

  • ЗАПИТАННЯ: Як визначається «повторне» порушення з метою застосування штрафу у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за неподання або несвоєчасне подання звітності по ЄСВ?
  • ВІДПОВІДЬ: Повторним порушенням, за яке передбачено штраф в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, буде неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності по єдиному внеску, за яке до такого платника протягом року вже було винесено рішення про застосування штрафних санкцій та його застосовано. З дати винесення фіскальним органом такого рішення починається відлік 365 днів ( для високосного року — 366 днів) для визначення повторності правопорушення про застосування штрафних санкцій.

Обчислення строку для сплати податку

  • ЗАПИТАННЯ: Чи переноситься термін сплати податків і зборів, в т.ч. у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій (вихідний, святковий день)?
  • ВІДПОВІДЬ: Пунктом 57.1 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначеному у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, граничним строком подання такої декларації є перший після нього робочий день Початок перебігу встановленого п. 57.1 ПКУ десятиденного строку для сплати визначеного у декларації податкового зобов’язання пов’язаний саме із таким робочим днем. Тобто десятиденний строк для сплати податку слід рахувати від фактичної дати останнього дня подання декларації за відповідний період.

Штраф за неправомірне застосування соцпільги

  • ЗАПИТАННЯ: Чи відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ сума штрафу, нарахованого в результаті неправомірного застосування платником податку податкової соціальної пільги (далі — ПСП)?
  • ВІДПОВІДЬ: Нормами Порядку № 42 не передбачено відображення у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ штрафних санкцій, які застосовуються до платника податку у разі порушення ним норм застосування ПСП.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську