Коли необхідно зареєструватися самозайнятою особою

«Оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється відповідно до положень статті 178 Податкового кодексу України. На сьогодняшній день по ДПІ у м. Лисичанську вже зареєстровано 26 таких самозайнятих осіб», — про це повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Лисичанську Сергій Макаренко.

«Особи, які планують здійснювати незалежну професійну діяльність, повинні стати на облік у територіальному органі Державної фіскальної служби України як самозайняті особи та отримати відповідну довідку. Зробити це необхідно за місцем свого постійного проживання», — наголосив Сергій Олександрович.

Нагадуємо: арбітражні керуючі як особи, що провадять незалежну професійну діяльність, мають право на відрахування з суми доходу документально підтверджених витрат, необхідних для ведення такої діяльності. Якщо ж у такого платника відсутня довідка про взяття на облік, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

Для визначення бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб розраховується середньомісячний оподатковуваний дохід.

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як отриманий загальний річний оподатковуваний дохід, зменшений на суму документально підтверджених річних витрат, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалася діяльність.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську