Нові правила оподаткування суб'єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей

Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII внесено зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком на прибуток суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей. Змінено порядок розрахунку об’єктів оподаткування та суми податку на дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, зокрема:

— дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, від операцій з випуску та проведення лотерей складається з доходу, що залишився після формування призового (виграшного) фонду, та суми залишкового призового фонду лотереї станом на 31 грудня кожного року;

— дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, від операцій з випуску та проведення лотерей підлягає оподаткуванню за новою ставкою визначеною у п.136.6 Кодексу.

Ставка податку на дохід від суми доходів застосовується з урахуванням п. 48 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу: з 01 січня 2017 року — 18 %; з 01 січня 2018 року — 24 %; з 01 січня 2019 року — 26 %; з 01 січня 2020 року — 28 %; з 01 січня 2021 року — 30 %.

Прибуток суб’єктів, що здійснюють випуск та проведення лотерей, від здійснення іншої діяльності, яка не пов’язана із випуском та проведенням лотерей, нараховується та сплачується за правилами ІІІ розділу Кодексу за основною ставкою податку — 18%.

Суб’єкти, які здійснюють випуск та проведення лотерей, щоквартально сплачують податок на дохід у порядку і в строки, які встановлені для квартального звітного періоду з поданням податкової декларації з податку на прибуток.

Нарахований суб’єктами, що здійснюють випуск та проведення лотерей, податок на дохід не є різницею та не зменшує фінансовий результат до оподаткування такого суб’єкта.

Більш детально ознайомитесь з новими правилами оподаткування суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей можна на сайті Державної фіксальної служби України

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську