ДПІ відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Чи має право фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування включити до витрат податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

ВІДПОВІДЬ: Сплачений податок на нерухоме майно не можна включати до витрат підприємця-загальносистемника. Згідно з підпунктом 265.1.1 пункту 265.1 статті 265 Податкового кодексу України до складу податку на майно входить і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який сплачують її власники-юридичні і фізичні особи (у т.ч. у статусі підприємця).

Отже, попри те, що будівлю магазину підприємець використовує у своїй господарській діяльності, спрямованій на отримання доходу, сплачений за таке нерухоме майно податок не може бути включений у витрати, які беруть участь у визначенні загального оподатковуваного доходу.

ЗАПИТАННЯ: Які дії фізичної особи-підприємця на єдиному податку при перевищенні дозволеного законодаством обсягу доходів?

ВІДПОВІДЬ: Фізичні особи — єдинники, які перевищили дозволений законодавством обсяг доходів, обкладають суму перевищення єдиним податком за ставкою 15% і з початку кварталу, що настає за тим, у якому відбулося перевищення переходять до іншої групи (за відповідності умовам роботи в ній) або на загальну систему оподаткування.

ЗАПИТАННЯ: Порядок переходу на загальну систему оподаткування або в іншу групу?

ВІДПОВІДЬ: Фізичній особі-підприємцю-єдиннику потрібно подати до відповідного податкового органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Це слід зробити не пізніше 20-го числа місяця, що настає за кварталом, у якому відбулося перевищення дозволеного законодавством обсягу доходів для відповідної групи єдинників.

ЗАПИТАННЯ: Коли можна знову повернутися на спрощену систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ: Після перевищення обсягу доходів для відповідної групи платників єдиного податку весь наступний рік підприємцю доведеться працювати на загальній системі оподаткування (при переході на єдиний податок враховується обсяг доходів підприємця за попередній рік).

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську