Коли декларування доходу від надання земельного паю в оренду є обов'язковим

ДПІ у м.Лисичанську повідомляє: громадяни обов’язково подають податкову декларацію про майновий стан і доходи, зокрема, у разі отримання доходів від надання в оренду майна, в тому числі земельного паю, фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власнику земельного паю, який надає його в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання необхідно самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції.

З цих сум стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Нагадаємо: податковим агентом платника податку — орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст.167 Податкового кодексу України (у 2017 році — 18 відсотків).

Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції (підпункт 14.1.180 ПКУ).

Державна податкова інспекція у м.Лисичанську