Відповідаємо на запитання платників податків

ЗАПИТАННЯ: Чи може бути зареєстрована як підприємець та взята на облік як платник податків фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до ст.50 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. № 435-IV, (далі - ЦКУ), право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

На підставі ст.34 та ст.35 ЦКУ фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повнолітня) має повну цивільну дієздатність. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і бажає займатися підприємницькою діяльністю за деяких умов. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

Згідно зі ст.5 Закону України від 15.05.2003р. № 755-IV “Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців” (далі - ЗУ № 755-IV), державна реєстрація фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи-підприємця. Відповідно до ст.42 ЗУ № 755-IV для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем та має ідентифікаційний номер, або уповноважена нею особа повинна подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу державному реєстратору за місцем проживання такі документи:)

- заповнену реєстраційну карту на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця;

- копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків та інших обов’язкових платежів;

- документ, що підтверджує внесення до реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця;

- нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

Відповідно до Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПА України від 19.02.1998 року № 80, взяття на облік фізичної особи-підприємця здійснюється за місцем проживання такої особи відповідним органом державної податкової служби на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця або на підставі документів, визначених п.5.3 цього Порядку. Після взяття платника податку на облік, державна податкова служба формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП.

Таким чином, фізична особа, яка досягла шістнадцяти років та бажає займатися підприємницькою діяльністю, може бути зареєстрована як підприємець та взята на облік як платник податків за умови наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування.

Л. Величко, головний податковий інспектор ДПІ в м. Лисичанську