Чи потрібно платити туристичний збір під час відрядження?

ДПІ у м. Лисичанську, в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!», інформує: відповідно до ст.168 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на який діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання із зобов’язанням залишити місце перебування у зазначений строк.

Справляння туристичного збору здійснюють такі податкові агенти:

— адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

— квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки, квартири, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

— юридичні особи або фізичні особи — підприємці, які уповноважені місцевою радою справляти збір на умовах договору.

Податкові агенти справляють туристичний збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням, і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку на проживання.

Відповідно до пп.268.2.2 п.268.2 ст.268 ПКУ платниками туристичного збору не є особи, які прибули у відрядження. При цьому такі особи повинні подати податковим агентам копії документів, що підтверджують їх перебування у відрядженні. До підтверджуючих документів відносяться: запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, яке направляє у відрядження, укладений договір чи контракт, повідомлення про відрядження або інший документ, що засвідчує відрядження.

Враховуючи зазначене, якщо працівники, яким надаються послуги з тимчасового проживання, прибувають у відрядження і надають підтверджувальні документи, — туристичний збір їм не нараховується.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську