Органи для обліку платників податків-юридичних осіб, місце розташування офісу та виробничих приміщень яких знаходяться у різних районах

ДПІ у м. Лисичанську повідомляє: згідно з п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Статтею 93 Цивільного кодексу України визначено, що місцезнаходження юридичної особи — це фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснюється управління і облік.

Таким чином, юридична особа повинна стати на облік в контролюючому органі за місцем розташування офісу. Це його основне місце обліку. А також в контролюючому органі за місцем розташування (реєстрації) підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність — це неосновне місце обліку.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську