Спільні кроки податкової служби та виконавчої влади у напрямку погашення заборгованості по заробітній платі

Погашення заборгованості по виплаті заробітної плати — одне з першочергових завдань податкової служби та органів виконавчої влади.

Державна податкова інспекція в м. Лисичанську приділяє особливу увагу боржникам: щовівторка та щоп’ятниці проводяться комісії, по заслуховуванню керівників підприємств та СГД — фізичних осіб. Головне завдання цих зустрічей — проведення роз’яснювальної роботи та виявлення причин затримки виплати заробітної плати, опрацювання заходів спрямованих на погашення заборгованості.

Щокварталу за підсумками фінансово-господарської діяльності СГД — юридичних та фізичних осіб ДПІ в м. Лисичанську проводиться аналіз показників форми Ф—1ДФ, встановлюються так звані, групи «ризику».

Перелік таких платників надається до виконкому Лисичанської міської ради для подальшого заслуховування на засіданнях спільних комісій з питань забезпечення своєчасної сплати податків та заборгованості з виплати заробітної плати, які провадяться щоп’ятниці. На комісії розглядаються причини, які зумовили виникнення заборгованості по заробітній платі, виплату заробітної плати нижче встановленого законом мінімального рівня та зазначаються шляхи подолання цих проблем.

Наслідками такої спільної роботи є повне або часткове погашення заборгованості.

З початку 2011 року 19 підприємств звітували перед податківцями з нагальних проблем оподаткування. Можливо, не всі проблеми вдалося врегулювати, про те на 17 підприємствах знайшли можливість і частково погасили заборгованість по заробітній платі в сумі 7,1 млн. грн. Додатково до бюджету надійшло 1,0 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Фахівцями управління оподаткування фізичних осіб ДПІ в м. Лисичанську проводяться бесіди з керівниками підприємств у телефонному режимі та під час надання ними податкової звітності.

В результаті такого спілкування ряд підприємств почали самостійно погашати заборгованість по заробітній платі та податках.

Але не зважаючи на проведення такої роботи, рівень заборгованості по заробітній платі ще досить значний. Станом на 1 червня 2011 року вона становить 13,5 млн. грн., а саме:

  • ДП «РБУ» — 0,3 млн. грн.
  • ВАТ «Лисичанський завод ГТВ» — 7,1 млн. грн.
  • філія ХДЗП «Завод «Електроприлад» ім Т. Г. Шевченко» — 1,1 млн. грн.
  • ТОВ «Лист» — 0,1 млн. грн.
  • КП Тролейбусне управління — 0,9 млн. грн.
  • ЗАТ «Лисичанський м’ясокомбінат» — 0,1 млн. грн.
  • КП «Тепломережа» — 0,7 млн. грн.
  • КСП «Водоканал» — 0,6 млн. грн.
  • ЗАТ «Лисичанський «Спецбуд» — 1,0 млн. грн.
  • ДП Лисичанська ТЕЦ — 1,2 млн. грн.
  • ТОВ «Лотуре — Зернопром» — 0,2 млн. грн.
  • ПП «Технополіс» — 0,2 млн. грн.

До органів прокуратури, для подальших мір реагування, за 5 місяців поточного року передані матеріали по 10 суб’єктам господарської діяльності (6-ти підприємствам та 4 — м СГД — ФО) по факту встановлення порушень не оформлення трудових відносин з найманими працівниками та виплати заробітної плати з порушенням законодавства.

Шановні керівники підприємств, організацій і СГД — фізичні особи!

Ошукуючи державу сьогодні, ви прирікаєте своїх працівників на злидарську старість.

Громадяни м. Лисичанська, Новодружеська та Привілля! Державна податкова інспекція в м. Лисичанську нагадує: щоденно, крім вихідних (субота, неділя), з 9.00 до 18.00 працюють «телефони довіри»: 7-02-66 та7-10-36, по яким Ви можете повідомляти про факти порушення податкового законодавства.

Будьте впевнені: Вас обов’язково почують та допоможуть.

Р. М. Жадан — начальник управління ДПІ в м. Лисичанську