Декларацію - через мережу Інтернет

«Якщо ви отримали спадщину від члена сім’ї I ступеня споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за 0 ставкою податку на доходи фізичних осіб. Фізична особа, яка отримує спадщину від члена сім’ї II ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості успадкованого.

Якщо ж майно успадковує фізична особа, яка має статус дитини-сироти, але якій виповнилося 18 років, від члена родини II ступеня спорідненя, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %» — про це повідомив начальник ДПІ у м. Лисичанську Олександр Легков.

Неповнолітньою вважається дитина у віці від 14 до 18 років. Особа, у разі досягнення нею повноліття, втрачає статус дитини, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Членами сім’ї фізичної особи I ступеня споріднення, відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України, вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають II ступінь споріднення.

«Хочу акцентувати увагу на тому, що у 2013 році Декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2012 році, громадяни мають змогу подавати через мережу Інтернет. Для користування послугою платникові треба мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, яке надається, нагадую, безкоштовно.

Створення декларації складається з трьох простих кроків. Перш за все, платнику пропонується обрати відповідну категорію — „фізична особа — підприємець“ або „громадянин“, потім варіант збереження заповненої декларації у паперовому чи електронному вигляді. І вже після цього перейти безпосередньо до заповнення документу. Після внесення усіх необхідних даних та скріплення їх цифровим підписом декларація за бажанням платника або надсилатиметься до податкової, або зберігатиметься для друку у паперовому вигляді.

Податкова декларація надається до Державної податкової інспекції за місцем проживання до 1 травня.

Шановні платники податків міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля! Декларації приймаються за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, I поверх, Центр обслуговування платників податків, з 9:00 до 20:00 з понеділка по п’ ятницю; у суботу та неділю з 9:00 до 15:00» — зауважив податківець.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську

ДПС в Луганській бласті