Куди слід подавати декларацію, якщо прописаний у одному місті а мешкаєш у іншому

ДПІ ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

ЗАПИТАННЯ: Син працює та навчається у м. Києві, а зареєстрований за паспортом у м. Донецьку, в квартирі своїх батьків. Куди слід подавати декларацію про майновий стан і доходи, щоб скористатися своїм правом на податкову знижку?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пунктом 49.1 статті 49 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до пункту 45.1 статті 45 ПКУ платник податків — фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків — фізичною особою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той же час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, має подати декларацію до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

В даному випадку таким органом є відповідна районна ДПІ у м. Донецьку.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області