Податковий борг - в розстрочку

«Для підтримки стабільної роботи суб’єктів господарювання, у яких виникла загроза податкового боргу, у поточному році ДПІ у м. Лисичанську, у межах своїх повноважень, прийнято 20 рішень про розстрочку податкових зобов’язань для 14 платників податків на загальну суму 684,7 тис.грн.

На сьогоднішній день по 5 рішенням розстрочені суми погашені у повному обсязі, що складає понад 234,1 тис. грн. Вісім розстрочок сплачено достроково на суму 290,1 тис.грн.

Серед підприємств, які неодноразово звертались до ДПІ за наданням розстрочок і справно їх сплачували такі суб’єкти господарювання, як:

  • — фізична особа-підприємець Курганов В. В. (розстрочка на суму 18, 9 тис. грн. сплачена достроково у березні місяці );
  • — ПАТ „Луганськ-авто“ (надано три розстрочки на суму 42,6 тис.грн. з них одна розстрочка погашена повністю на суму 14,2 тис.грн. );
  • — КАТП (надано дві розстрочки на суму 138 тис.грн., які достроково сплачені у травні місяці в повному обсязі);
  • — ТДВ „Лиспи“ ( 3 розстрочки на суму 63 тис. грн. погашені повністю в квітні)»- про це повідомив начальник відділу погашення заборгованостей ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області Олександр Батуков.

Для розстрочення або відстрочення податкового боргу платнику податків необхідно написати заяву, та подати її до органу державної податкової служби за місцем обліку. У заяві зазначаються: суми податків, зборів, штрафних санкцій, пені, сплату яких платник податків просить розстрочити або відстрочити. Окремо необхідно зазначити строк розстрочення або відстрочення та періоди сплати. При цьому, окремо вказуються суми, строк сплати яких ще не настав, а також строк сплати яких вже минув. До заяви додається економічне обґрунтування, яке складається з:1) переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин; 2) аналізу фінансового стану; 3) графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум; 4) розрахунків прогнозних доходів платника, що гарантують виконання графіка погашення. Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податку регламентовано статтею 100 Податкового кодексу України.

Як зазначив Олександр Батуков — «Застосування процедури розстрочки податкових зобов’язань у більшості випадків допомагає підприємству покращити своє фінансове становище, попередити перехід до категорії боржників. І така процедура має позитивний вплив, насамперед, на стабілізацію фінансового становища самого підприємства».

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області