Відбулося засідання колегії Луганської обласної державної адміністрації

Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Юрій Клименко 24 грудня провів засідання колегії ОДА, в роботі якої взяли участь заступники голови облдержадміністрації Ольга Лішик, Сергій Хлякін, керівники структурних підрозділів ОДА, міських рад, районних держаних адміністрацій, районних військово-цивільних адміністрацій, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

На розгляд колегії було винесено питання профілактики соціального сирітства та захисту дітей в умовах збройних конфліктів, про що розповіла начальник служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації Раїса Родіна. Вона зазначила, що саме ці питання та проблеми розвитку сімейних форм виховання дітей є головними в роботі служби.

Діти-сиріти та діти, позбавлені батьківського піклування, є вкрай уразливою категорією і потребують особливої підтримки держави.

На території області, контрольованій українською владою, проживає 1434 дитини-сиріти та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У зв’язку зі збройним конфліктом в області знизились темпи влаштування дітей до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Так, протягом року в Біловодському, Білокуракинському та Марківському районах не було створено жодної прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу та для жодної дитини не знайдено родини.

Пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування дитини-сироти залишається національне усиновлення. За 11 місяців поточного року вже усиновлено 32 дитини, з них громадянами України — 23, іноземцями — 9.

У 2014 році виникла гостра проблема захисту прав дітей під час збройних конфліктів.

Були евакуйовані всі діти, які знаходились у Центрах соціально-психологічної реабілітації та притулках для дітей області.

В інші регіони України виїхали 16 дитячих будинків й 22 прийомні сім’ї, де виховується 116 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою привернення уваги громадськості до проблем дітей, які залишилися без батьківського піклування, популяризації сімейних форм виховання таких дітей службою у справах дітей разом з телеканалом ЛОТ відновлено проект «Кожне життя — надія, кожній дитині — родину», завдяки чому діти-сиріти знаходять нові родини.

Також для подолання соціального сирітства, підтримки сімей, що опинилися в скрутній ситуації разом з Міжнародним благодійним фондом «SOS-Kinderdorf» в області реалізується проект «Дитина в центрі уваги».

Є проблеми із забезпеченням цієї категорії дітей житлом. «Я закликаю місцеву владу в кожному районі та місті взяти під особистий контроль реалізацію програми надання житла дітям-сирітам та позбавленим батьківського піклування», — наголосила Раїса Родіна.

Також служба у справах дітей постійно проводить рейди-перевірки житлових та майнових прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Під особистим контролем служби та Національної поліції України знаходяться сім’ї, які опинилися в складних життєвих умовах.

Своєчасне виявлення таких сімей дозволяє попередити на ранній стадії порушення прав дітей, що виховуються в таких родинах, надати соціально-психологічну, реабілітаційну та медичну допомоги.

Також існує проблема кадрового забезпечення служб. Так, у Біловодському, Білокуракинському, Новопсковському районах взагалі не створені сектори опіки та піклування.

Сьогодні навпаки є гостра потреба в збережені, посиленні кадрового повноваження та потенціалу служби.

Раїса Родіна звернула увагу присутніх, що функціонує Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації, де надається комплексна допомога дітям, які опинилися в складних життєвих умовах. Це єдиний подібний центр для попередження соціального сирітства на території області, контрольованій Україною, де протягом року 106 дітей отримали комплексну допомогу, з них 42 — місцевих.

На утримання центра кошти виділяються з обласного бюджету, хоча установа є міською комунальною власністю. У 2015 році кошти з міського бюджету не виділялися.

Підсумовуючи, Раїса Родіна підкреслила, що треба об’єднати зусилля усіх державних органів та місцевого самоврядування для захисту прав і інтересів дітей.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація