Підбиті перші підсумки зовнішнього незалежного оцінювання на Луганщині

20 червня про результати ЗНО випускників 11-х класів, абітурієнтів Луганської області на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповів директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк.

Він нагадав, що основна сесія ЗНО тривала з 23 травня по 16 червня. Усі 22 пункти тестування, що працювали на території Луганщини, відповідали вимогам Українського центру оцінювання якості освіти та Міністерства освіти і науки України. Успішно зі своїми обов’язками впоралися і педагогічні працівники, які працювали на цих пунктах.

Усього на Луганщині зареєструвалися 3894 абітурієнти, з них 3067 — випускники цього року.

Загалом явка наших абітурієнтів не відрізнялася від показників інших областей та становила від 87 % до 100 % (остання цифра зафіксована на ЗНО з німецької мови). У наймасовішому іспиті — з української мови та літератури — взяли участь 95,4 %. Усього 9 абітурієнтів порушили процедуру ЗНО — їх було видалено, 5 з них — на іспиті з української мови та літератури. Апеляцій щодо проведення ЗНО до регламентних комісій не надходило.

Юрій Стецюк зазначив, що організаторами було зроблено усе можливе для зручного складання іспитів.

Стосовно Луганщини, на сьогодні вже є оброблені результати іспитів з української мови та літератури, математики і англійської мови. Кожна школа отримала протоколи за шкалою оцінювання від 1 до 12 балів.

Директор Департаменту зауважив, що найкращі показники якості знань за шкалою 7-12 балів з української мови та літератури мають Сєвєродонецьк (69,3 %), Рубіжне (68,8 %) і Лисичанськ (67,4 %). По Луганській області цей показник становить 51,7 %. Успішність (ті, хто набрав 4-12 балів) усіх територій становить більше 90 %, а загалом складає 94,3 %.

Якість знань з математики — 37,3 %. Найкращі результати якості у м. Рубіжному (54,3 %), Марківському районі (53,7 %) та м. Сєвєродонецьку (50,5 %). Показник успішності — 91,1 %. Тобто лише приблизно 9 % осіб, що складали математику, продемонстрували низький рівень, отримавши від 1 до 3 балів.

У абітурієнтів з англійської мови якість знань становить 60,3 %. Найвищі показники зафіксовані у Білокуракинському (83,3 %), Троїцькому (80 %) і Біловодському (78,8 %) районах. Це свідчить про те, що наша молодь зацікавлена у вивченні іноземних мов.

Директор Департаменту подякував голові Луганської обласної державної адміністрації — керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу за допомогу в організації надання безкоштовних умов для проживання на період сесії ЗНО абітурієнтам з непідконтрольних територій.

Луганська обласна державна адміністрація