Відбулося засідання регіонального міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб

26 травня 2015 року відбулося засідання регіонального міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції. У заході взяли участь співголова штабу, заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів обласної держадміністрації та центральних органів виконавчої влади, представники міжнародних гуманітарних організацій. Учасники розглянули питання оновлення складу штабу, проект плану його роботи на 2015 рік, а також заслухали результати спільної оцінки УВКБ ООН в області щодо найпоширеніших проблем внутрішньо переміщених осіб та шляхів їх вирішення.

Так, результати проведеної 51 фокус-групи за участю 376 осіб у розрізі різних питань показують найактуальніші проблеми внутрішньо переміщених осіб: свобода пересування, реєстрація, гуманітарна допомога, єдність сім’ї та права дитини, освіта, медичне обслуговування, працевлаштування та соціальне забезпечення. «Внутрішньо переміщені особи стикаються з низкою проблем: матеріальних, психологічних, побутових. Вирішити зазначені питання допоможе координація спільних зусиль органів державної влади, громадських і міжнародних організацій, що запланована в рамках роботи регіонального штабу», — зазначила Ольга Лішик. Під час засідання обговорено низку тем стосовно вирішення питань внутрішньо переміщених осіб, роботи мобільних медичних бригад у віддалених населених пунктах та на лінії розмежування, де мешкають переміщені особи, наявності соціального житла, а також стану бомбосховищ на випадок надзвичайних ситуацій. Особливу увагу присутні звернули на необхідність посилення інформаційної роботи серед внутрішньо переміщених осіб та роз’яснення їх прав і можливостей. За найактуальнішими напрямами надано відповідні протокольні доручення. Засідання штабу планується проводити щомісячно.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація