Діти з обмеженими фізичними можливостями зі Сходу України відпочивали та вчилися долати стресові ситуації

Цього року саме на це була спрямована робота Луганського обласного учбово-адаптаційного табору «Формування лідерських якостей для підлітків та молоді з обмеженими фізичними можливостями», який працював в Києві з 2 до 5 червня.

Організатори учбово-адаптаційного табору — управління молоді та спорту Луганської облдержадміністрації та Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями.
У роботі табору взяли участь близько 60 осіб. Це діти та молодь з обмеженими фізичними можливостями, групи ризику, вимушені переселенці. Крім цього, до заходів, що проводились у таборі, кожного дня додатково долучалися дітлахи та молодь з проблемами здоров’я з Луганської та Донецької областей, їх родини, супроводжуючі, які, вимушено залишивши рідні домівки, мають надзвичайну потребу в психологічній та правовій допомозі, в адаптаційних і реабілітаційних програмах.

Відкрили табір у прекрасних природних умовах, що відповідають нормам ДБН і є сприятливими для людей, які мають різні категорії захворювань.

Номери талановитих артистів запам’яталися оригінальністю і щирістю, вони охоплювали всі жанри мистецтва. Вірші, дитячі гуморески, хореографічні постановки, пісні готували до свята і діти, і молодь.

А справжнім сюрпризом для глядачів стали виступи професіоналів, майстрів своєї справи: учасниці проекту «Х-фактор», талант-шоу «Україна має талант» Вікторії Морозової; триразових чемпіонів України, чемпіонів кубку Континентів, віце-чемпіонів світу з бальних танців на візках Кернічних Володимира та Сніжани; лауреата Національного Сорочинського Ярмарку, дипломантки фестивалю-конкурсу «Дрибенські торжки» Тетяни Мануйлової; представників музичного напряму BeatBox Guitar — група «Flying Swan» Сергія Летучого та Олексія Лебідя.

Усі заходи були спрямовані на подолання посттравматичних і стресових ситуацій для даної категорії дітей та молоді, їх родин, які опинилися в складних життєвих умовах, зазнали трагедій, пов’язаних з військовими подіями на Донбасі.

Для юних мешканців табору проводилися майстер-класи з гончарства, ліплення, вироблення оберегів. Діти мали можливість відвідати зоопарк, побувати на екскурсіях та концерті групи «Flying Swan», прослухали психолого-педагогічні та соціально-правові консультації.

Особливою радістю для всіх присутніх стала участь у соціокультурній концертній програмі «Сонячне коло», до якої додатково долучилися діти та молодь зі Сходу України, міста Києва, Полтавської та Київської областей.

Ведучою програми стала чемпіонка України з карате на візках у категорії «Ката», чемпіонка світу, срібна призерка чемпіонату Європи Уляна Смирнова.

На думку молоді та батьків, цьогорічний табір тільки підтвердив сталу думку про те, що подібні заходи необхідні, важливі для розвитку, віри у власні сили, відчуття себе повноцінною людиною з правами, свободами і мріями такими ж, як в інших. Окремо було зауважено, що в сьогоднішній складній ситуації в Україні участь у таборі сприяла покращанню психологічного стану, соціальній адаптації та реабілітації дітей і молоді з інвалідністю та їх родин.

Нагадаємо, цей захід є традиційним і проходив протягом 5 років у літньо-осінній період, в архітектурно доступних місцях, пристосованих під потреби людей з інвалідністю. Виключенням став лише минулий рік, у зв’язку із бойовими діями на Сході України.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація