На Луганщині по лінії розмежування вогню триває відновлення розбитих обстрілами навчальних закладів

У трьох прифронтових районах Луганської області — Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському — триває відновлення пошкоджених обстрілами шкіл. Кошти на ремонт виділені з обласного бюджету розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля. Як ідуть відновлювальні роботи в Стаханівці та Золотому, Г.Москаль пересвідчився особисто під час робочої поїздки в ці населені пункти.

Загальноосвітню школу в селищі Стаханівець обстрілювали двічі, тут вибуховими хвилями повибивані вікна, а осколками пошкоджений дах і фасад. Зараз усі вікна вже замінені на металопластикові, триває перекриття колишнього шиферного даху металочерепицею.

З часу побудови школи в 1953 році такий масштабний ремонт проводиться вперше. Крім місцевих дітей школу відвідуватимуть учні з сусідньої Катеринівки, яка останньою з населених пунктів Луганщини була офіційно приєднана до контрольованої Україною території (школа, в яку раніше ходили діти з Катеринівки, залишилася на окупованій території). У приміщенні облаштують також дитячий садок, тому школу трансформують у навчально-виховний комплекс.

Після попереднього візиту Г.Москаля в Стаханівець два місяці тому життя в селищі помітно змінилося — тут відкрито регулярне автобусне сполучення, регулярно приїжджають лікарські бригади й приймають місцевих пацієнтів, пенсіонерам доставляють пенсії. Керівник області привіз місцевим мешканцям гуманітарну допомогу й на їхнє прохання демонтував у парку біля школи саморобні лавиці й стіл, які любителі спиртного використовували для своїх посиденьок.

— Відновлювальні роботи в розбитих обстрілами комунальних закладах практично всюди проводять місцеві фірми, так що і заробітна плата, і податки залишаться тут, — зазначає Г.Москаль. — Ми не знаємо, як стабільно працюватимуть школи в наступному навчальному році, це, на жаль, залежить не від нас, а від бойової обстановки. Однак, 1 вересня всі діти на контрольованій Україною території області мають піти в школу й навчатися в комфортних умовах.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація