Лисичанські поліцейські підвели підсумки роботи за перше півріччя

За період з 01.01.2017 по 30.06.2017 в Лисичанському ВП ГУНП в Луганській області було зареєстровано до журналів єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області 8851 заяв про кримінальні правопорушення та інші події. У результаті розгляду та перевірки вказаних повідомлень співробітниками слідчого відділу було відкрито 1329 кримінальних проваджень, у тому числі без врахування закритих за п.п.1, 2, 4, 6 ч.1 ст. 284 КК України — 888. Кількість кримінальних правопорушень, за якими особі повідомлено про підозру — 404.

Завдяки постійної взаємодії із громадськістю, засобами масової інформації, проведенню заходів індивідуального попереджувального впливу, заходів з розкриття злочинів та притягнення до відповідальності осіб, що їх скоїли вдалось досягнути на території обслуговування Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області у першому півріччі 2017 року:

— значного зменшення деяких видів злочинів, а саме: розбійних нападів — 4, пограбувань — 14; фактів незаконного заволодіння транспортними засобами — 12;

— значного впливу на стан злочинності в місті, а саме: виявлення працівниками фактів незаконного обігу вогнепальної зброї — 40; виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних речовин, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів — 67;

— 100 % розкриття вбивств — 3, тяжких тілесних пошкоджень 7.

— зменшення кількості вчинених кримінальних правопорушень вчинених у громадських місцях без врахування закритих за п.п.1,2,4,6 ч.1 ст. 284 КПК України — 888.

Залишаються основним видом майнових посягань:

— крадіжки чужого майна, кількість яких зменшилась до 414. Предметом крадіжок є мобільні телефони, гроші, прикраси, речі, апаратура.

— шахрайств, кількість яких зросла до 125. Як правило вчиняються за допомогою мобільного зв’язку, а саме невідомі громадяни телефонують і пропонують людям перерахувати гроші для вирішення проблемної ситуації, у яку нібито потрапили родичі або знайомі (ДТП, знаходження у лікарні і т.п.), або представляються працівниками банків і розповідають про те, що банківська картка заблокована і необхідно назвати номер картки і т.п.

Динаміку та структуру злочинності наряду з традиційними причинами та умовами продовжують визначати негативні обставини, що випливають з труднощів сьогоднішнього соціально-економічного розвитку. Процес росту незанятого населення має гостре кримінальне значення, так у першому півріччі 2016 році злочини скоїли 64 громадянина, що не мають постійного доходу (безробітні). Із 188 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення: 7- у стані алкогольного сп’яніння; 2- жінки; 146- особи, які раніше вчинили кримінальні правопорушення.

Неповнолітніми було скоєно 8 злочинів (ст. 125 ККУ — 2, ст. 186 ч.1 ККУ — 1, ст. 185 ч.3 ККУ −3, ст. 185 ч.2 ККУ — 1, ст. 289 ч. 2 ККУ — 1). Причинами дитячої злочинності як і раніше є зниження доходів населення, відсутність власних доходів, послаблення сімейного та громадського контролю за неповнолітнім. За фактом невиконання батьками або особами, що їх заміщують, обов’язків щодо виховання дітей складено адміністративних протоколів за ст. 184 КоАП України — 127. Неповнолітніми скоєно 4 адміністративні правопорушення.

Дільничними офіцерами поліції складено 772 адміністративних протоколів (КоАП) за порушення громадянами адміністративного законодавства України, із них 228 за ознаками ст. 178 КоАП України «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді».

З метою розкриття, зменшення кількості злочинів на території обслуговування Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області працівники відділу поліції постійно взаємодіють із громадськістю та засобами масової інформації (далі — ЗМІ). Робота відділу поліції висвітлюється в місцевій газеті «Новый путь», на міському сайті м. Лисичанська «http://lis.gov.ua», офіційній сторінці «Поліція Лисичанська» «https://www.facebook.com/Поліція-Лисичанська», на сайті ГУНП України в Луганській області «https://lg.npu.gov.ua» та транслюється на місцевому телебаченні ТОВ «Акцент».

Так за період з 01.01.2017 по 30.06.2017 в ЗМІ було висвітлено 66 статей з наступних тематик: 6- безвісти зниклі неповнолітні; 12- протидія вчинення шахрайств та обізнаності населення про найпоширеніші способи їх вчинення; 3- протидія незаконному обігу зброї; 1- профілактика правопорушень під час літнього відпочинку, 44- розкриті резонансні злочини працівниками Лисичанського відділу поліції.

Керівництвом Лисичанського відділу поліції (Черніков М.В.) проведено 5 зустрічей з трудовими колективами та громадськістю міста Лисичанська на предмет взаємодії і співпраці у питаннях правопорядку та захисту прав і свобод громадян.

Роздано громадянам та розміщено в публічних місцях 900 інформаційних листів, щодо запобігання кримінальних правопорушень передбачених ст. 190 КК України «Шахрайство» та ст. 185 КК України «Крадіжка».

Постійно проводяться заходи індивідуального попереджувального впливу з особами особисті характеристики яких об’єктивно можуть свідчити про можливість здійснення ними у майбутньому злочинного діяння (вчинення в минулому правопорушень та злочинів, аморальних вчинків; деформовані ціннісні орієнтації, неповна соціалізація особистості, низький рівень правосвідомості; наявність патологічних психічних порушень, що носять криміногенний характер; формування особистості в соціальному оточенні, що має неблагополучний характер — в неповній сім’ї, в умовах аморального і протиправного поводження батьків і близьких родичів тощо; несприятливі умови життя — погані матеріальні і житлові умови, негативний соціально-побутової клімат і т.д.).

Питання ефективності заходів, які вживаються Лисичанським ВП ГУНП в Луганській області разом з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для забезпечення публічної безпеки і порядку, дієвої протидії злочинності та правопорушенням, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, завжди є першочерговими в діяльності відділу поліції.

Лисичанський відділ Головного управління Національної поліції в Луганській області