Щодо заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім особам

Однією з головних причин, які призводять до вживання алкоголю та тютюну у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати доросліше.  Ще однією причиною дитячого пияцтва та тютюнокуріння є безвідповідальне та легковажне ставлення дорослих до недопустимості продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім особам, а також їх прагнення збагатитися будь — якою ціною.

Статтею 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон) визначено обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів, зокрема особам, які не досягли 18 років; у приміщеннях та на території навчальних закладів; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), з торгових автоматів; на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива); поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар), у споживчих упаковках, що містять менш, як 20 сигарет та інші обмеження. Забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.

Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку. У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

До суб’єктів господарювання за порушення правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 6800 гривень. Водночас, відповідно до Закону за порушення вимог ст. 153 щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років передбачено анулювання ліцензії.

Крім того, відповідно до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинені порушення правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами працівником підприємства (організації) торгівлі або ресторанного господарства передбачено адміністративний штраф у розмірі від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Звертаємо увагу, що в березні 2018 року Верховна Рада внесла зміни до статті 15-3 Закону, дозволивши органам місцевого самоврядування встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктам господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби.

Шановні суб’єкти господарювання, Лисичанська міська рада звертається до Вас з вимогою неухильно дотримуватись норм чинного законодавства та не продавати алкогольні напої та тютюнові вироби неповнолітнім особам, за наявності фактів продажу алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років, особливо у торговельних об’єктах, які розташовані безпосередньо поруч з навчальними закладами, буде вимушена розглянути питання щодо обмеження часу продажу або повної заборони продажу алкогольних напоїв у таких об’єктах.

Відділ споживчого ринку Лисичанської міської ради