До відома суб'єктів господарювання!

З 1 листопада набув чинності Закон України від 15.04.2014 р. № 1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу».

Обов’язкова наявність печатки у суб’єктів приватного права скасовується з 01.11.2014.

Тобто суб’єкт господарювання може (а не зобов’язаний) мати печатки. При цьому для їх виготовлення одержання будь-яких документів дозвільного характеру не передбачається.

Відтепер на довіреностях на представництво юридичної особи у судах, на квитанціях до прибуткових і видаткових касових ордерів печатки ставитимуться лише за їх наявності.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відбуватиметься шляхом подання електронних документів без обов’язкового використання електронного цифрового підпису.

Також документом унормовується та розширюється обсяг відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, до яких надається доступ на офіційному сайті Укрдержреєстру. Наявність повноважень для вчинення правочинів від імені юридичної особи можна буде легко перевірити за інформацією з ЄДР через мережу Інтернет.

Крім того, новим законом передбачається скасування вимоги щодо справляння реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи (зараз становить 170 грн.) та фізичної особи — підприємця (зараз становить 17 грн.).

Такий збір залишається лише за державну реєстрацію змін:

- що вносяться до установчих документів юридичних осіб — у розмірі 51 грн.(розмір не зміниться);

- імені або місця проживання фізичної особи — підприємця — у розмірі 17 грн. (зараз становить 10 грн. 20 коп.).