Про пенсії за особливі заслуги перед Україною

Пенсії за особливі заслуги перед Україною відповідно до Закону України від 01.06.2000 № 1767-III (далі — Закон) встановлюються громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо.

Категорії громадян, які мають право на встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною визначено статтею 1 Закону, серед них особи, яким клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги порушується Лисичанським міським головою, а саме:

— ветерани війни, нагороджені за бойові дії орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова, незалежно від часу нагородження;

— особи, відзначені почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «заслужений», державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагороджені одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, а також особи, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення;

— депутати всього чотирьох і більше скликань Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення в Україні та в колишній Українській РСР;

— матері, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 Закону, непрацездатні члени сім’ї померлого, зазначені в статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім’ї — 70 відсотків, двох і більше — 90 відсотків надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

Для порушення клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною вищезазначені особи звертаються до управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради з відповідною заявою та подають необхідні документи, для подальшої їх підготовки та направлення на розгляд робочої групи по встановленню пенсій за особливі заслуги перед Україною при Луганській обласній державній адміністрації.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії. Днем звернення вважається день прийому заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами.

Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у відсотковому відношенні (від 20 до 40 відсотків, залежно від заслуг особи) до прожиткового мінімуму визначеного для непрацездатних осіб.

Від початку 2016 року пенсія за особливі заслуги перед Україною вже встановлена 9 мешканцям міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля.

Більш повну інформацію з питання призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення за телефоном (06451) 7-20-23 або за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. В.Сосюри, 347, 2 поверх будівлі УПФУ в м. Лисичанську, каб.13.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради