УПСЗН інформує

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року затверджений Порядок використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, що надійшли в національній та іноземній валюті Мінсоцполітики від фізичних та юридичних осіб, як благодійні внески, гранти та дарунки для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, перебувають у складних життєвих обставинах, що спричинені соціальним становищем, внаслідок яких особа частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті.

Відповідно до Порядку, для отримання грошової допомоги постраждала чи внутрішньо переміщена особа звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або фактичним місцем перебування з відповідною заявою, в якій зазначає причини необхідності надання їй грошової допомоги та реквізити рахунка, відкритого у банківській установі.

До заяви додаються:

  • копія документа, що посвідчує особу;
  • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей);
  • копія довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (для зазначеної категорії осіб);
  • медична довідка про стан здоров’я особи або висновок медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності (у разі необхідності).

Орган соціального захисту населення, до якого надійшла заява про надання грошової допомоги, після проведення перевірки правильності оформлення заяви, достовірності викладених у ній відомостей про заявника та наявності документів, приймає заяву та додані до неї документи і проводить перевірку щодо отримання особою грошової допомоги раніше. У разі коли особа раніше не отримувала грошової допомоги, УПСЗН передає заяву на розгляд міської комісії. Розгляд та затвердження розмірів грошової допомоги і розподіл коштів між областями здійснюється комісією, створеною Мінсоцполітики.

На засіданні комісії від 18.12.2014 Міністерством соціальної політики визначено категорії та розміри одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих в антитерористичній операції (АТО) з числа військовослужбовців та інших осіб, сім’ям внутрішньо переміщених осіб, сім’ям учасників АТО, які отримали тяжкі поранення та потребують тривалого лікування, зокрема:

  • — дітям-сиротам, батьки яких загинули під час проведення АТО, та дітям батьки яких є полоненими або зниклими безвісті, — на одну дитину 1176 гривень;
  • — сім’ям, у яких є діти-інваліди або інваліди з дитинства, — 1764 гривні;
  • — багатодітним сім’ям — 2352 гривні;
  • — сім’ям, члени яких потребують невідкладного вартісного лікування, — 1176 гривень;
  • — сім’ям, у яких є інваліди 1,2 груп, — 1176 гривень;
  • — сім’ям, де є вагітні жінки, або один з батьків здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку (з числа сімей загиблих в АТО), — 1764 гривні.

Перерахування коштів на особові рахунки отримувачів здійснюється після надходження фінансування на зазначені цілі.

За консультацією та роз’ясненнями звертайтеся за адресою: м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22-а, каб. 23.

УПСЗН працює: понеділок — четвер з 8.00 до 17.00, п’ятниця з 8.00 до 16.00, перерва з 12.00 до 12.48. Телефон для довідок 7-36-16.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради